Německá policie dostala 244 udání na možné teroristy mezi běženci

Migranti v Německu

Migranti v Německu Zdroj: ctk/AP

Němečtí kriminalisté zatím dostali upozornění na 244 běženců, že se v zemi původu mohli zapojit do teroristických činů nebo mohli spáchat válečné zločiny. V 19 případech zahájili vyšetřování, oznámil dnes Spolkový kriminální úřad (BKA).

Informace o tom, že se někteří uprchlíci mohli v Sýrii zapojit do bojů na straně hnutí Islámský stát (IS), dostávají kriminalisté nejčastěji od ostatních běženců. Zpravidla mají dojem, že poznali mezi ostatními příchozími tvář, kterou dříve viděli v bojové oblasti. Podle BKA se však většinou jedná o záměnu osob, někdy je to snaha o cílenou diskreditaci. Úřad však ujistil, že všechna udání prověřuje a pokud jsou podezření hodnověrná, zahájí vyšetřování.

BKA dnes také oznámil, že i přes stále se zvyšující počet imigrantů v Německu roste počet trestných činů, kterých se uprchlíci dopustili, jen zvolna. Zhruba dvě třetiny ze spáchaných trestných činů tvoří krádeže a falšování dokumentů. Podíl sexuálních trestních činů je nižší než jedno procento.

Do Německa loni přišlo 1,1 milionu běženců a bezpečnostní úřady vyjádřily obavy, že by mezi příchozími mohli být i teroristé. Obavy z kriminality ze strany uprchlíků vyvolaly i silvestrovské incidenty v několika městech, kde skupiny mladých mužů sexuálně napadaly a okrádaly ženy. Podle předběžných závěrů policejního vyšetřování byli pachatelé zejména severoafrického původu. Polovinu z tří desítek dosud zjištěných podezřelých v Kolíně nad Rýnem tvoří žadatelé o azyl.