Německá vláda prodala akcie Lufthansy. Americké burzy se propadly nejvíce za dva roky

Německý stát prodal svých posledních deset procent akcií v letecké společnosti Lufthansa zahraničním investorům.

Německý stát prodal svých posledních deset procent akcií v letecké společnosti Lufthansa zahraničním investorům. Zdroj: e15.cz

Americká vláda zvažuje uvalení ekonomických sankcí na Čínu, aby ji odradila od invaze na Tchaj-wan. Na snímku americký prezident Joe Biden.
Před Buckinghamským palácem se shromáždily stovky lidí, aby uctily památku královny Alžběty II., která zemřela minulý týden.
Banka Goldman Sachs bude propouštět stovky zaměstnanců.
Americké burzy se v úterý propadly nejvíce za poslední dva roky. Index S&P 500 klesl o 4,32 procenta.
5
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 257. den roku, svátek má Radka, před 21 lety se mezinárodní arbitrážní soud ve Stockholmu vyslovil ve sporu mezi americkou společností CME a tuzemskou TV Nova v neprospěch české strany a rozhodl, že ČR musí americkému podnikateli Ronaldu Lauderovi vyplatit odškodné. 

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Německo opouští Lufthansu

Německý stát prodal svých zbývajících deset procent akcií v letecké společnosti Lufthansa zahraničním investorům za 455 milionů eur, zhruba 11,2 miliardy korun, píše týdeník Der Spiegel. Federální vláda tak převedla leteckého dopravce zpátky do soukromých rukou dříve, než původně plánovala, na prodeji vlastnického podílu celkově vydělala přes miliardu eur. Německo vstoupilo do Lufthansy za koronakrize v roce 2020, aby ji zachránilo před krachem.      

Washington zvažuje protičínské sankce

Spojené státy uvažují o uvalení hospodářských sankcí na Čínu, aby ji odradily od invaze na Tchaj-wan, uvádí stanice CNBC. Tchajwanští diplomaté zároveň tlačí na země Evropské unie, aby udělaly totéž. Podle CNBC je nicméně velkou otázkou, zda je něco takového vůbec proveditelné. Čína je druhou největší ekonomikou světa a Západ je s ní daleko více obchodně provázaný než například s Ruskem.     

Ostatky Alžběty II. jsou v Londýně

Tělo zesnulé britské královny Alžběty II. bylo převezeno ze Skotska do Buckinghamského paláce v Londýně. Ve středu bude přemístěno do budovy britského parlamentu, kde bude královnina rakev vystavena až do pondělí 19. září, kdy se uskuteční pohřeb. Do té doby se občané mohou přijít s panovnicí rozloučit. Očekává se, že kolem rakve projde asi 350 tisíc lidí, zájemců však zřejmě bude daleko více.    

Goldman Sachs bude propouštět

Obří americká banka Goldman Sachs pravděpodobně propustí stovky zaměstnanců, informuje BBC. Důvodem je strmý propad zisku této společnosti, který ve druhém čtvrtletí klesl o 48 procent kvůli vysoké inflaci a dopadům koronavirové pandemie a války na Ukrajině. Propouštění může začít už v příštím týdnu. Banka odmítla zprávu komentovat. Goldman Sachs celosvětově zaměstnává téměř 44 tisíc osob.    

Americké akcie v úterý krvácely

Akciové burzy v USA mají za sebou nejhorší den za více než dva roky. Nejnovější data o vývoji inflace v zemi totiž naznačila, že americká centrální banka Fed bude pokračovat v agresivním utahování měnové politiky. Index S&P 500 se propadl o 4,32 procenta. Dow Jones ztratil 3,94 procenta a Nasdaq Composite spadl o 5,16 procenta. Výrazný pokles v úterý vykazovaly také trhy v západní Evropě. 

Stane se dnes

  • Tribunál Evropské unie by měl rozhodnout o odvolání americké společnosti Google proti rekordní pokutě ve výši 4,34 miliardy eur (106,4 miliardy korun). Firma ji dostala od Evropské komise v roce 2018 za to, že na trhu zneužívá svého operačního systému Android k potlačení konkurence. 
  • Čínský prezident Si Ťin-pching navštíví Kazachstán. Jde o jeho první zahraniční cestu od vypuknutí pandemie koronaviru.
  • Mohou být ohlášeny výsledky nedělních parlamentních voleb ve Švédsku.
  • Brusel zveřejní data o vývoji průmyslové výroby ve státech Evropské unie za červenec.