Německá vláda se dohodla na integračním zákoně, otevře trh práce migrantům

Migranti po příjezdu do Mnichova

Migranti po příjezdu do Mnichova Zdroj: ctk/ap

Vedení stran německé vládní koalice se v noci na dnešek po šestihodinovém jednání dohodlo na podobě integračního zákona. Vláda chce vytvořit nová pracovní místa pro uprchlíky a zrušit zákonná omezení, která nyní komplikují jejich zaměstnávání. Koalice chce také přijmout opatření proti vytváření přistěhovaleckých ghett ve městech. Zároveň se chystá zavést pro běžence povinnost zapojit se do integračního procesu a zbavit uprchlického statusu ty, kdo se budou začlenění do společnosti bránit.

„Připravili jsme základní body integračního zákona, který je vůbec první takovou normou v dějinách Spolkové republiky. Je to kvalitativní posun, kdy stát vidí jako jeden ze svých zákonných úkolů vytvářet nabídky podpory, ale také stanovit povinnosti pro všechny, kdo k nám přicházejí,“ řekla na tiskové konferenci kancléřka Angela Merkelová.

Kabinet se chystá zrušit dosavadní ustanovení, podle kterého musely úřady před nabídnutím pracovního místa uprchlíkům prokázat, že o ně nemají zájem Němci ani občané jiných států Evropské unie žijící v Německu. Nově bude také možné zaměstnávat migranty na krátkodobé práce.

Vláda rovněž chce motivovat firmy k vypisování stáží a kvalifikačních kurzů pro migranty. „Přitom bude platit, že kdo tento kvalifikační kurz před řádným ukončením opustí, přijde o dočasné povolení k pobytu a tím i o právo zůstávat v Německu. Trvalé povolení k pobytu budou moci uprchlíci získat jen tehdy, když prokážou úsilí o integraci,“ řekla Merkelová.

Vláda chce rovněž s pomocí prostředků ze státního rozpočtu vytvořit 100 tisíc pracovních míst určených přímo pro běžence. K těmto pracovním místům však nebudou mít přístup občané států, které vláda zařadila na seznam bezpečných zemí a tím snížila jejich šanci na získání azylu na minimum.

Němečtí politici nyní stále více kladou důraz na integraci uprchlíků, kteří do země v uplynulém roce přišli

Koalice se shodla také na opatřeních, která mají zabránit tvorbě uprchlických ghett ve velkých městech. Migrantům budou úřady nařizovat místo trvalého pobytu. Pokud se uprchlíci bez svolení úřadů přestěhují, přijdou o poskytovanou finanční podporu.

„Kdo k nám chce patřit, bude nyní mít lepší možnost sám přispět celé společnosti. Tento zákon signalizuje, že se úsilí vyplatí. Kdo se bude angažovat, získá uznání, blahobyt, svobodu a po jisté době snad i práva (německých) státních občanů,“ řekl o opatřeních integračního zákona vicekancléř a předseda sociální demokracie (SPD) Sigmar Gabriel. Podle něj zákon sníží napětí ve společnosti a nebude štvát proti sobě přistěhovalce a starousedlíky.

Kabinet Merkelové bude ještě o návrzích jednat s jednotlivými zemskými vládami. Konečnou podobu integračního zákona chce vláda schválit do konce května.

Migranti budou mít výuku němčiny povinně

Němečtí politici nyní stále více kladou důraz na integraci uprchlíků, kteří do země v uplynulém roce přišli. Na konci března německý ministr vnitra Thomas de Maizière oznámil svůj návrh na trestání běženců, kteří se odmítají integrovat.

Dodal tehdy, že s jeho plánem koaliční partneři souhlasí. Součástí návrhu bylo mimo jiné to, že se uprchlíci budou muset učit německy a budou muset přijímat pracovní nabídky či úředně určené místo pobytu.

Do Německa v loňském roce přišlo asi 1,1 milionu migrantů především z Blízkého východu a severní Afriky, kteří požádali nebo chtějí požádat o udělení azylu. Od začátku letošního roku zaregistrovaly úřady 174.000 příchozích, jejich počet se ale rychle snižuje.