Německé firmy omezují investice v Británii, obávají se brexitu

Velká Británie

Velká Británie Zdroj: ctk/AP

Před červnovým britským referendem o členství země v Evropské unii německé firmy omezují své investice v Británii. Německý průmysl také stále hlasitěji varuje, že případný brexit, tedy odchod Británie z EU, by měl negativní dopad na ekonomiky obou států. Přímé německé zahraniční investice v Británii klesly podle údajů Bundesbanky v prvním čtvrtletí o šest procent na 4,4 miliardy eur (119 miliard korun). Za celý loňský rok se propadly o více než 40 procent.

„Odchod Británie (z EU) znamená nejistotu pro německé společnosti podnikající v Británii,“ řekl agentuře Reuters výkonný ředitel federace německého průmyslu BDI Markus Kerber. „Firmy na to reagují, zpožďují nebo omezují své investice.“

Podle organizace German Industry UK sdružující ředitele britských společností, ve kterých mají většinu Němci, patří německé společnosti mezi největší zahraniční investory v Británii. Mají zde 2500 dceřiných společností a vytvořily zde 500 tisíc pracovních míst. Působí v sektorech jako finanční služby, zpracovatelský průmysl, doprava, energie a maloobchod.

Varování před riziky

Německé firmy se obvykle odmítají vyjadřovat k detailům o svých investičních plánech v Británii. Jsou však signály, že manažeři se referenda obávají. „Z našeho pohledu by bylo výhodné, zejména pokud jde o majetek a zaměstnanost, pokud by Británie zůstala v EU,“ říká mluvčí Siemensu. Pokud by ale Británie opustila EU, Siemens by zde své aktivity neukončil, i když by brexit mohl hrát určitou úlohu v budoucích investičních rozhodnutích.

Siemens stejně jako další německé firmy v Británii poslal minulý měsíc svým britským zaměstnancům dopis, ve kterém varoval před riziky, kterým bude firma čelit, pokud Británie unii opustí. Podobné dopisy nebo prohlášení zveřejnila také společnost BMW, která vyrábí v Británii vozy Rolls-Royce, BASF či Airbus.

Vysoká cena za brexit

Případný brexit nebude mít dopad jen na britskou ekonomiku. Studie německé banky DZ Bank uvádí, že by mohl stát Německo do konce roku 2017 až 45 miliard eur, protože ovlivní vývoz.

Loni německé společnosti vyvezly do Británie zboží za 89 miliard eur. Británie tak byla pro Německo třetí nejdůležitější vývozní destinací. Současně Německo dovezlo britské zboží za 38 miliard eur. Přebytek obchodu Německa s Británii tak činil zhruba 51 miliard eur.

Podle celkového objemu obchodu, který činí 127,5 miliardy eur, je Británie pátým největším obchodním partnerem Německa za Spojenými státy, Francií, Nizozemskem a Čínou. Pro Británii je Německo nejdůležitějším obchodním partnerem, před Spojenými státy.