Německo chce od roku 2013 snížit daně, dovolí to prý rostoucí ekonomika

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: reuters

Největší evropské ekonomice se v současnosti daří růst. Podle lídrů německé koaliční vlády proto uzrála doba na to snížit daně. Rozhodnutí, které v politickém memorandu deklarují kancléřka Angela Merkelová a její spojenci, má německá vláda přijmout ve středu.

Ekonomika Německa v minulém roce vzrostla o 3,6 procenta. Letošní míra růstu by měla být podle ekonomů zhruba podobná. Snížení daní má být podle memoranda důležitým impulsem pro zvýšení spotřeby a investic. Podle dokumentu se tím posílí domácí poptávka.

O kolik by se daně mohly snížit a jak přesně by se měnily, zatím není jasné. Vládní dokument žádnou konkrétní sumu zatím neobsahuje. Z koaličních diskusí ale vyplývá, že silné hospodářské oživení by mohlo dovolit snížit daně zhruba o deset miliard eur.

Christian Lindner ze Svobodné demokratické strany (FDP) k tomu dodal, že by škrty daní měly pocítit hlavně nízko- a středněpříjmové skupiny.

Právě FDP, koaliční partner Merkelové, si díky slibům nižších daní v roce 2009 zajistila svůj nejlepší volební výsledek. Následovalo ale nekonečné politické hašteření, protože podle konzervativců Merkelové nebyl pro takový krok prostor, komentuje dosavadní jednání o záležitosti agentura AP.

Kritici namítají: hospodářský vývoj je kvůli Řecku nejistý

Podle vládního plánu nemají ani nižší daně zabránit dalšímu snižování rozpočtového deficitu. Přesto se čeká, že proti přijetí změn bude opozice. Zablokovat by je mohla ve Spolkové radě. Proti jsou ale i někteří představitelé koalice.

„Jako spolkový stát, který potřebuje konsolidovat rozpočet, si Šlesvicko-Holštýnsko snížení daní nemůže dovolit,“ uvedl například pro Rheinische Post Peter Harry Carstensen, konzervativní premiér této spolkové země.

Proti plánu jsou i některá média, která upozorňují na to, že plán snížení daní nedoplňují jiná opatření - jako třeba změna stropů pro daň z příjmu nejbohatších. Deník Die Welt pak v komentáři píše, že vláda plánuje zásadní změny, aniž zatím ví, jak velký účet bude muset zaplatit eurozóna za záchranu Řecka.