Německo nemá dost lidí pro boj s daňovou kriminalitou

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble Zdroj: ctk/ap

Německo nemá dostatečné personální kapacity pro boj s daňovou kriminalitou. Ve Spolkovém sněmu to řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble při jednání o aféře kolem takzvaných Panamských dokumentů, které se týkají převodů peněz do daňových rájů. Vláda připravuje vytvoření zvláštní policejní jednotky, která by se podobnými případy zabývala. Opozice vyzvala Schäubleho, aby se intenzivněji zasadil o boj s daňovými úniky nejen na německé úrovni.

„I když vytváříme potřebné právní nástroje, není v současnosti kapacita naší státní správy při boji proti praní špinavých peněz dostatečná,“ řekl Schäuble. „Ve vládě jsme se proto rozhodli, že vybudujeme novou jednotku pro boj s finanční kriminalitou, která bude fungovat samostatně, ne jako součást celní správy,“ uvedl. Kdy nový policejní útvar začne fungovat, ministr neupřesnil.

Schäuble zároveň řekl, že čistě na národní úrovni není možné praní špinavých peněz a daňovým únikům efektivně bránit. „Vzhledem k tomu, jak rychle se pohybuje kapitál, je pro účinný boj s daňovou kriminalitou potřeba globální spolupráce,“ řekl. Dohoda o automatické výměně informací v daňových záležitostech, ke které se zatím připojilo zhruba 100 zemí a která má vstoupit v platnost příští rok, je podle něj dobrým základem. Ministr přitom vyjádřil přesvědčení, že se k dohodě připojí i další státy.

V Německu kontrola praní špinavých peněz vůbec neexistuje

Opoziční politici ale obvinili Schäubleho, že nedělá dost pro potlačování daňových úniků. „V Německu kontrola praní špinavých peněz vůbec neexistuje,“ prohlásil šéf poslanců Zelených Anton Hofreiter. Podle něj vláda musí v této věci vyvinout větší úsilí a zasadit se o totéž i na evropské úrovni. „Musíme také využít našeho nadcházejícího předsednictví ve skupině G20, abychom pokročili s globální dohodou pro boj s daňovými ráji,“ řekl Hofreiter.

Kauza Panamských dokumentů (Panama Papers) vypukla poté, co několik předních světových médií před více než týdnem zveřejnilo na 11 milionů dokumentů poradenské firmy Mossack Fonseca sídlící v Panamě. Údajně z nich vyplývá, že firma pomáhala klientům co nejefektivněji se vyhnout placení daní či legalizovat zisky z nelegální činnosti. Právnická společnost tvrdí, že média charakter její činnosti překroutila.