Německo nemůže syrským rodinám zaručit, že zůstanou pohromadě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Scelení rodin všech syrských uprchlíků není v současnosti v silách Německa. Německé úřady jsou podle spolkové vlády totiž plně vytížené registrací a hledáním ubytování pro statisíce příchozích běženců. V pátek ministr vnitra Thomas de Maizière překvapil návrhem poskytovat syrským uprchlíkům méně hodnotný ochranný status, který by právě scelování rodin neumožňoval.

„Když se podíváte na realitu napříč zemí, musí být každému jasné: Scelování rodin, jak ho nyní chápeme, nelze v současnosti realizovat,“ uvedl mluvčí spolkové vlády Steffen Seibert.

Spolková vláda podle Seiberta už ve čtvrtek rozhodla o tom, že „docela malé skupině“ běženců, která požívá jen subsidiární, tedy časově omezenou ochranu, dva roky neumožní scelení rodiny. Větší skupiny, na níž se vztahuje „primární ochrana“ na základě ženevské úmluvy o právním postavení uprchlíků, se změny v oblasti scelování rodin ale nedotknou, dodal Seibert.

Páteční návrh ministra de Maizièrea, aby pouze subsidiární ochranu dostalo mnohem více syrských uprchlíků, a zabránilo se jim tím ve scelení svých rodin, vyvolal vlnu kritiky, především z řad koaličních sociálních demokratů.

Německu docházejí ubytovací kapacity

Naopak část Křesťanskodemokratické strany (CDU) kancléřky Angely Merkelové se vyslovila pro snížení statusu ochrany syrských běženců. Ministra vnitra podpořil například i bavorský zemský premiér Horst Seehofer, který dlouhodobě kritizuje azylovou politiku prosazovanou kancléřkou Merkelovou.

Přesto, že ministr vnitra de Maizière nekonzultoval svůj páteční návrh s vládními kolegy, požívá i nadále plné kancléřčiny důvěry, uvedl dnes Seibert.

Poradenská firma EY uvedla, že na základě jejího průzkumu bude na konci roku chybět v Německu 370 tisíc míst v ubytovnách pro žadatele o azyl.

Podle oficiálních údajů by mělo do Německa do konce roku přijít až 800 tisíc migrantů. Podle některých odhadů ale jen do konce října do země dorazilo už 760 tisíc běženců a skutečná bilance na konci roku by mohla být mnohem vyšší. Jen o uplynulém víkendu do Německa z Rakouska dorazilo 13 tisíc migrantů.

Zahraniční tisk: Migrace otřásá německou vládou