Německo prý na sever Afriky pošle miliony eur za odmítnuté azylanty

Ilustrační foto migrantů na lodi

Ilustrační foto migrantů na lodi Zdroj: ctk/AP

Německo se chystá třem severoafrickým státům, které nově zařadilo na seznam bezpečných zemí, poskytnout výraznou finanční pomoc za to, že přijmou zpět své občany, jimž Berlín odmítl žádost o azyl. S odvoláním na německé vládní kruhy o tom dnes informoval bulvární deník Bild. Finance poskytnuté na rozvoj Tuniska, Alžírska a Maroka by měl prý proces vyhoštění výrazně urychlit.

Příslušné dohody se třemi maghribskými státy o navracení neúspěšných žadatelů o azyl jsou už údajně v podstatě dojednané. Na konci února by měl spolkový ministr vnitra Thomas de Maizière podniknout cestu do Tunisu, Alžíru a Rabatu, aby je svým podpisem stvrdil.

Tři severoafrické státy se dosud v mnoha případech zdráhaly přijmout zpět své občany, kteří se vydali za lepším životem do Německa. Výměnou za užší kooperaci německé ministerstvo pro hospodářskou spolupráci a rozvoj údajně připravuje programy pomoci ve výši milionů eur.

Soustředit by se měly především na rozvoj pracovního trhu a vzdělávání. Úředníci ministerstva jsou podle deníku Bild v Tunisku, Alžírsku a Maroku na jednáních právě v těchto dnech.

Tunisané, Alžířané a Maročané už nyní azyl dostávali v Německu jen zřídka

„Je stále výhodnější podporovat rozvoj zemí na místě, než živit odmítnuté žadatele o azyl tady,“ uvedl mluvčí pro otázky vnitra frakce poslanců vládních stran Křesťanskodemokratické a Křesťanskosociální unie (CDU/CSU) ve Spolkovém sněmu Stephan Mayer.

Balíček azylových opatření, který německá vláda ve středu schválila, obsahuje mimo jiné rozhodnutí o zařazení Maroka, Alžírska a Tuniska na seznam bezpečných zemí. Znamená to, že jejich obyvatelé už nebudou mít v Německu prakticky šanci získat azyl. Opatření zpřísňující azylovou politiku by měla platit 1. března, souhlas s nimi však ještě musí vyslovit obě komory parlamentu.

Tunisané, Alžířané a Maročané už nyní azyl dostávali v Německu jen zřídka. Loni ho německé úřady udělily 2,3 procenta všech žadatelů z Maroka, necelému jednomu procentu žadatelů z Alžírska a žádnému Tunisanovi. Rozšíření seznamu bezpečných států by mělo urychlit vyřizování azylových žádostí, neboť lidé bez šance získat útočiště nebudou blokovat úřady při vyřizování žádostí těch, kteří ochranu v Německu dostat mohou.

Přísnějším přístupem může Evropa zastavit stovky tisíc migrantů
Síla migrační vlny v letošním roce bude podle zástupců think tanku Evropské hodnoty záviset na schopnosti Evropy zpřísnit a dodržet pravidla pro příchody uprchlíků. Politická rozhodnutí mohou podle ředitele neziskové organizaci Radka Hokovského ovlivnit počty příchozích migrantů v řádu statisíců. Řekl to během prezentace dvou studií shrnujících dostupná data o migraci za loňský rok.

Hokovský vychází ze závěru dotazníkových šetření provedených OSN a dalšími organizacemi mezi syrskými uprchlíky, kteří přišli do Evropy během prvního pololetí 2015. Z nich vyplynulo, že téměř 60 procent Syřanů se rozhodlo nezůstat v některé z tranzitních zemí, protože v jiných státech mají větší šanci získat práci, vzdělání nebo azyl. Výraznou motivací byla také větší práva pro uprchlíky a podpora pro ně.

„To, k čemu docházíme s ohledem na motivace lidí, kteří se vydávají na cestu, nebo s ohledem na to, co jsou podmínky, které způsobily, že se vydali na cestu, nebo příležitosti, za kterými směřují, to jsou všechno výsledky konkrétních politických rozhodnutí,“ řekl Hokovský.

Upozornil také na to, že pokud zůstane evropská politika v oblasti migrace stejně mírná, jako byla dosud, lze podle odhadů Evropské komise předpokládat, že na území unie se letos vydá až 1,5 milionu lidí. „Jakékoliv rozhodnutí na straně evropských politiků, které změní azylovou politiku, znamená, že tyto odhady se mohou pohnout o stovky tisíc nahoru nebo dolů,“ doplnil.