Německo ustupuje od ochrany pracovního trhu, chce zvýšit šance migrantů

Běženci krátce po příchodu do Německa

Běženci krátce po příchodu do Německa Zdroj: ctk/ap

Německo usnadní běžencům přístup na svůj pracovní trh. Vláda totiž schválila vyhlášku, která ruší omezení pro přijímání uprchlíků na krátkodobou praxi ve firmách. Podle ministryně práce Andrey Nahlesové by nová úprava měla usnadnit integraci běženců do společnosti.

Běženci se v Německu mohli ucházet o praxi ve firmách i doposud, úřady ale vždy musely prověřit, že o konkrétní místo nemá zájem žádný Němec. Teprve při nezájmu Němců mohly zaměstnání uprchlíků povolit. Nyní tato povinnost odpadá a běženci budou mít při žádosti o praxi stejné podmínky jako lidé, kteří v zemi trvale žijí.

Podle Nahlesové má Německo „humanitární povinnost“ umožnit běžencům, aby v zemi získali praxi, a tím i lepší šanci na získání stálého zaměstnání. Možnost získat práci je podle ministryně klíčová podmínka, aby se podařilo běžence integrovat do společnosti.

Přečtěte si:

Zástupci německých firem ale žádají kabinet, aby podmínky pro zaměstnávání běženců uvolnil ještě víc. Lidé, kteří žádají o azyl, se nyní mohou o plnohodnotné zaměstnání ucházet teprve 15 měsíců ode dne podání žádosti.

Podle zaměstnavatelských svazů je v zájmu německé společnosti i ekonomického rozvoje země, aby tato lhůta odpadla a běženci měli neomezený přístup na pracovní trh.

Lubomír Zaorálek: Mafiáni vydělávají na migraci miliardy