Německý poslanec chce jít příkladem, ubytoval doma uprchlíky

Německý poslanec Martin Patzelt

Německý poslanec Martin Patzelt Zdroj: Jurgen Paulig, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0 de)

Německý poslanec Martin Patzelt bojuje originálním způsobem s protiimigračními náladami, které v současné době sílí v Německu. Ubytoval u sebe doma dva běžence z Eritreje a snaží se jim zajistit výuku němčiny a práci, uvedla německá televize ARD.

Osmašedesátiletý Patzelt, který je od roku 2013 poslancem za Křesťanskodemokratickou unii (CDU) kancléřky Angely Merkelové, se s oběma běženci seznámil při mši v kostele ve Frankfurtu nad Odrou a když zjistil, že hledají ubytování, nabídl jim vlastní dům. Využívá také svých kontaktů, které získal jako dřívější frankfurtský primátor, aby oběma mužům našel práci.

Patzelt uvedl, že přijal oba uprchlíky, protože se chtěl osobně zapojit do boje proti skepsi vůči imigrantům, která v Německu v posledním roce výrazně zesílila. „Nabídka střechy nad hlavou, pomoc v životě nebo pozvání domů, to jsou malé mosty, které dávají běžencům tvář a jméno, odlišují je od anonymní masy žadatelů o azyl. Tím se snižuje polarizace společnosti a odbourává se nepřátelství i obavy zdejších lidí,“ řekl poslanec.

Stát ušetři

„Kdyby totéž dělalo víc lidí, byli bychom na správné cestě (jak přistupovat k uprchlíkům),“ řekl Patzelt o přijetí obou běženců. Podle něj je přijetí imigrantů do rodin vhodnější než jejich ubytování ve strohých uprchlických zařízeních. Běženci se tak podle něj snáz zapojí do německé společnosti.

Podle Patzelta je ubytování běženců v německých domácnostech výhodné i pro stát. Za každého uprchlíka dostává Patzeltova rodina od úřadů 100 eur (2700 korun) měsíčně na vyrovnání nákladů na bydlení, kromě toho dostává každý běženec 326 eur (8800 korun) měsíčně na stravu. Ubytování a strava v zařízeních pro uprchlíky přitom stojí měsíčně až 2000 eur (54 000 korun) na osobu.

Výhružné anonymy

Poslanec nicméně přiznává, že kvůli svému vstřícnému postoji k uprchlíkům má i problémy. Přišlo mu několik anonymních dopisů, jejichž autoři mu hrozili smrtí.

Německo v posledních letech zasáhla velká vlna přistěhovalectví. Podle Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) požádalo od začátku letošního roku o azyl v Německu 258 tisíc lidí a za celý rok to bude přinejmenším půl milionu. Loni bylo žadatelů o azyl 202 tisíc, o 60 procent více než v předchozím roce. Běženci přicházejí do Německa především ze zemí západního Balkánu a severní Afriky.