Německý velvyslanec jde na kobereček. Kvůli špionáži v Turecku

Německo, Turecko

Německo, Turecko Zdroj: ctk

Turecko žádá po německé vládě vysvětlení údajné špionáže, které se měla v uplynulých letech dopustit Německá zpravodajská služba (BND) vůči tureckým představitelům. Jestliže se ukáže, že jsou informace, které o víkendu zveřejnil týdeník Der Spiegel, pravdivé, je to absolutně nepřijatelné, uvedlo turecké ministerstvo zahraničí. Zároveň si již předvolalo německého velvyslance v Ankaře.

Týdeník v sobotu uvedl, že BND odposlechla, prý nezáměrně, hovory amerického ministra zahraničí Johna Kerryho i jeho předchůdkyně Hillary Clintonové. Citoval rovněž důvěrný dokument z roku 2009, podle kterého se stalo terčem německé špionáže i Turecko, jedna ze členských zemí NATO.

„Očekáváme, že německé úřady zveřejní oficiální a uspokojující vysvětlení tvrzení, která se objevila v německých médiích, a tyto aktivity okamžitě ukončí, jestliže jsou tato tvrzení pravdivá,“ uvedlo turecké ministerstvo ve svém prohlášení. Podobné praktiky jsou podle turecké diplomacie nepřijatelné v prostředí, které „vyžaduje vzájemnou důvěru a respekt mezi přáteli a spojenci.“ Zprávy o špionáži by podle ministerstva mohly poškodit spolupráci Turecka a Německa v oblasti bezpečnosti.

Německo-americké vztahy byly již jednou špionážní aférou poškozeny. Loni vyšlo najevo, že americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) monitorovala elektronickou komunikaci statisíců lidí po celém světě, mimo jiné i mobilní telefon německé kancléřky Angely Merkelové.

Minulý měsíc pak byli v Německu odhaleni dva údajní agenti provádějící špionáž pro USA a německá vláda kvůli tomu vypověděla šéfa amerických rozvědek v zemi. Nejnovější odhalení týdeníku Der Spiegel zatím Američané nekomentovali.