Německý vicekancléř: Blížíme se k hranici našich možností

Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel

Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel Zdroj: Ralph Alswang, Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Německo může zvládnout uprchlickou krizi. Počet imigrantů, které dokáže přijmout, má ale své hranice, a země jich dosáhne už brzy. V rozhovoru pro týdeník Der Spiegel to řekl vicekacléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel. Šéf německé sociální demokracie doufá, že k řešení příčin imigrace by mohla přispět spolupráce se syrským diktátorem Bašárem Asadem.

Podle oficiálních odhadů přijde letos do Německa 800 tisíc uprchlíků, Gabriel ale mluví až o milionu běženců. „Vysokou rychlostí se blížíme k hranicím našich možností,“ řekl německému magazínu. Některá města jsou podle něj už nyní přetížená.

Uprchlíci ztratili naději

Gabriel se zároveň postavil za kancléřku Angelu Merkelovou a odmítl tvrzení, že svým otevřeným postojem vůči imigrantům je povzbudila, aby přišli do Německa. Skutečným důvodem je podle něj zhoršující se dostupnost základních životních potřeb v uprchlických táborech na Blízkém východě.

Neexistuje žádný padací most, který bychom mohli zvednout

„Protože se zde situace dramaticky zhoršila, uprchlíci doslova strhávají stany a vydávají se na cestu do Evropy a do Německa. To jsou skutečné důvody útěku, ne vystupování paní Merkelové,“ řekl. Lidé podle něj také po letech války v Sýrii ztratili naději, že se budou moci do své vlasti vrátit.

Vicekancléř se také postavil proti stavění hraničních plotů, k němuž se kvůli přílivu imigrantů uchýlilo především Maďarsko. „Neexistuje žádný padací most, který bychom mohli zvednout. Žádný plot a žádná zeď na světě nemohou být dost vysoké, aby uprchlíky zastavily,“ prohlásil.

Bez Ruska se neobejdeme

Situace je proto třeba řešit přímo v Sýrii, a to i cenu spolupráce s Asadem. „V Sýrii a Iráku je celá řada zločinců, nemůžeme se jich všech zbavit naráz,“ řekl s tím, že Spojené státy a Rusko by se měly dohodnout na společném postupu v Sýrii a otázku dalšího osudu Asada odložit na později.

Se syrským diktátorem by se podle Gabrielových představ měly vypořádat regionální mocnosti Írán, Turecko a Saúdská Arábie. Ty ale nyní financují a politicky podporují různé aktéry občanské války. „Teprve až toto skončí, skončí i boje,“ řekl Gabriel.

Vzhledem k nutnosti spolupráce s Moskvou se německý vicekancléř vyslovil pro postupné uvolňování protiruských sankcí za podmínky, že budou dodržovány dohody z Minsku. „Moskvu budeme potřebovat. Nejen v Sýrii, ale i kvůli řešení mnoha dalších konfliktů ve světě,“ uzavřel.