Německým firmám klesl vývoz do Ruska o čtvrtinu, chtějí konec sankcí

Německý export, ilustrační foto

Německý export, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Hodnota německého vývozu do Ruska se loni propadla o 25,5 procent na 21 miliard eur (více než 560 miliard korun). Uvedla to dnes německá Komise pro hospodářské vztahy s východní Evropou, která zastupuje zájmy německých podniků v tomto regionu. Průzkum mezi německými podniky s vazbami na Rusko podle ní ukázal, že mezi německými podnikateli roste netrpělivost kvůli mezinárodním hospodářským sankcím uvaleným na Rusko kvůli Ukrajině.

Pro okamžité zrušení restrikcí je podle výsledků každoročního průzkumu 60 procent ze 152 oslovených německých firem obchodujících s Ruskem. Dalších 28 procent volá po jejich pozvolném rušení. Důvod k zachování restrikcí vidí jenom 12 procent oslovených podniků. Ještě loni to bylo 24 procent. „Ve srovnání s předešlým rekordem z roku 2012 klesl německý vývoz v uplynulých třech letech na téměř polovinu z 38 miliard eur na 21 miliard eur,“ uvedl v prohlášení Büchele.

Výbor předpokládá, že v tomto roce se hodnota německého exportu do Ruska pravděpodobně sníží o další desetinu a klesne pod 20 miliard eur. Německá průmyslová a obchodní komora (DIHK) je o něco optimističtější. Podle jejího odhadu, zveřejněného ve čtvrtek, se německý export do Ruska letos pravděpodobně sníží o pět procent.

Česká závislost

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Její růst v loňském čtvrtém čtvrtletí v meziměsíčním srovnání stagnoval na úrovni 0,3 procenta, což bylo stejné tempo jako v předešlém kvartálu. Růst srážel právě slabší zahraniční obchod, za kterým stál pokles vývozu kvůli slabé poptávce po německém zboží z Číny, Ruska a dalších rozvíjejících se zemí.

OA dnes uvedl, že německý export na Ukrajinu se loni snížil o 18 procent a vývoz do Kazachstánu o 27 procent. Důvodem k radosti byl prý jen obchod s jihovýchodní Evropou: výrazně stoupl německý export do novějších členských států EU Rumunska (o 13 procent) a Chorvatska (o 16 procent).

Ruská ekonomika se již nějaký čas potýká s negativními dopady levné ropy. Situaci ale komplikují i sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.