Nepokoje v Jižním Súdánu neberou konce, vzbouřenci chtějí rozhovory

Uprchlíci z Jižního Súdánu

Uprchlíci z Jižního Súdánu Zdroj: CTK

Navzdory jednání o příměří v Jižním Súdánu i nadále pokračují boje. Mluvčí jihosudánské armády Philip Aguer uvedl, že byli donuceni zejména v oblastech těžby ropy na severu země odrazit útok jednotek bojujících pod velením bývalého viceprezidenta Rieka Machara. Ten na příměří zatím odmítl přistoupit, musí mu prý předcházet rozhovory.

V keňském Nairobi v pátek skončil summit východoafrických vůdců, na kterém se jihosúdánská vláda zavázala k okamžitému zastavení bojových operací. Machar by měl prý učinit to samé. Jenže protistrana na jednání do Keni nebyla pozvána, a tak se kroky vzbouřenců nedají odhadovat.

V Jižním Súdánu bojují jednotky prezidenta Salvy Kiira proti povstalcům vedeným Macharem. Násilnosti si již vyžádaly tisíce obětí a dotlačily nejmladší africký stát na pokraj občanské a etnické války. Za Kiirem stojí příslušníci jeho kmene Dinků, za Macharem zase Nuerové.

Mapa Jihosúdánské republikyMapa Jihosúdánské republiky

Kde se nyní bývalý viceprezident nachází, není jasné. Britské BBC se s ním ale podařilo spojit přes satelitní telefon. Jak se Machar sám vyjádřil, ozývá se „z buše“. Dodal, že už má připravený vyjednávací tým, nicméně nejdříve musí proběhnout náležitá vyjednávání, než budou moci jeho lidé podepsat s vládou příměří. Vyzval rovněž k propuštění 11 předních politiků, které vláda zadržuje a obviňuje z podílu na neúspěšném pokusu sesadit Kiira.

Rada bezpečnosti OSN tento týden odhlasovala zvýšení počtu členů mírové jednotky OSN z osmi na téměř 14 tisíc lidí, kteří budou vybaveni dalšími vrtulníky a zbraněmi. První posily dorazily do země již dnes. Od 15. prosince, kdy boje začaly, z domovů uprchlo více než 121 tisíc lidí, přes 60 tisíc z nich hledá podporu právě u OSN.

Nepokoje v Jižním Súdánu
Násilí v Jižním Súdánu začalo 15. prosince, když prezident Kiir obvinil Machara z pokusu o převrat. Machar tvrdí, že se Kiir rozhodl zlikvidovat své politické odpůrce. Souboje mezi oběma etnickými skupinami přerostly postupně z hlavního města Juby do ostatních částí země. Macharovi lidé minulý týden ovládli Bor, v němž žijí Dinkové, ale směřují k němu další jednotky Nuerů. Lanzer řekl, že Bor je strategické místo a že se může stát zakrátko dějištěm velmi těžkých bojů.
Macharovy jednotky mají v rukou kromě Boru také město Bentiu, což je středisko státu Jednota, kde se těží ropa. Armádní mluvčí před časem řekl, že armáda bude o Bor bojovat. „Město kontrolují Macharovi lidé, ale my se připravujeme dobýt je zpět,“ řekl.
Jižní Súdán vznikl odtržením od Súdánu v roce 2011. Nemá stabilní vládu a zůstává etnicky rozdělen.