Nepouštějte hlavu Ukrajiny do Evropy, žádá Kličko. Janukovyč ochořel

Prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč

Prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč Zdroj: CTK/AP

Evropská unie by měla ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi zakázat vstup na své území, dokud nepodepíše parlamentem schválené amnestie stíhaných demonstrantů a zrušení sporných zákonů. Myslí si to jeden z předáků opozice Vitalij Kličko, podle nějž Janukovyč chystá úskok a nyní hraje jen o čas. Hlava Ukrajiny si mezitím vzala nemocenskou.

„Mám pocit, že tenhle člověk nás chce obelstít a nyní jen zkouší, jak pro sebe a svou špinavou politiku získat čas. Tohle ale nepřipustíme. A doufáme také, že EU zakáže Janukovyčovi a jeho zástupcům vstup na své území, dokud prezident skutečně nepodepíše stažení svých diktátorských zákonů,“ napsal Kličko v německém deníku Bild.

Pamětníci připomínají, že i nepovedený pokus o komunistický převrat v Sovětském svazu v srpnu 1991 začínal sesazením tehdejšího vůdce země Michaila Gorbačova „ze zdravotních důvodů“.

Sankcemi Kyjevu v případě nedodržení slibů zrušit kritizované zákony pohrozila řada evropských politiků. Jedním z posledních, kdo tak učinil, byl v úterý německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Ten ale zároveň varoval před tím, aby se s Ukrajinou jednalo na stejné úrovni jako s Běloruskem. Tento ukrajinský soused kvůli režimu autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka čelí řadě unijních sankcí.

Janukovyč: opozice podněcuje nepokoje

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč si vzal nemocenskou kvůli potížím s dýchacími cestami. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na oznámení prezidentské kanceláře. Prý není jasné, jak dlouho prezidentovo léčení - uprostřed nevyřešené politické krize - potrvá.

„Prezident je na nemocenské kvůli akutní nemoci dýchacích cest provázené vysokou horečkou,“ citovala agentura AFP z prohlášení kanceláře. Janukovyč vzápět obvinil opozici, že „kvůli politickým ambicím hrstky svých předáků se dále snaží jitřit situaci“. Podle prezidenta úřady už splnily „všechny své závazky“ ohledně řešení politické krize.

Zákony čekají na podpis prezidenta

Ukrajinský parlament nejdříve v úterý zrušil sporné zákony, které omezovaly svobody projevu a shromažďování a ve středu po dvanáctihodinovém jednání schválil amnestii pro stíhané protivládní demonstranty. Zatím ale není jasné, kdy prezident tyto zákony podepíše.

V úterý navíc podal demisi premiér Mykola Azarov, kterou o pár hodin později Janukovyč přijal. To vše byly podmínky opozice, která nadále žádá odchod Janukovyče a vypsání nových parlamentních a prezidentských voleb.

Ukrajinou již více než dva měsíce zmítají demonstrace proti Janukovyčovi a jeho listopadovému rozhodnutí zastavit integrační proces s EU a místo k Bruselu se přiklonit k Moskvě. Po víkendovém vyhrocení situace se události v zemi uklidnily, opozice se ale i tak obává, že vláda nakonec sáhne po silovém řešení hlubokého státního rozkolu.

Ukrajina: Vitalij Kličko je blízko knokautu Janukovyče

Analýza: Dělení Ukrajiny by bylo složité, jasné hranice neexistují