Nespokojené Rusko: ceny jdou nahoru, Putinova popularita dolů

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk

Nespokojenost Rusů se zdražováním účtů za bydlení, benzin a potraviny se nepřímo odrazila na mírném poklesu obliby ruského prezidenta Vladimira Putina. Alespoň tak sociologové interpretují výsledky posledních průzkumů veřejného mínění. Putina by podle průzkumu státní agentury FOM nyní volilo 72 procent Rusů oproti 76 procentům v květnu. Ze 42 na 37 procent klesl i počet dotázaných, kteří hlavě státu bezmezně věří.

K obdobným zjištěním dospělo i nezávislé středisko Levada: prezidentovu práci si nyní pochvaluje 86 procent Rusů, oproti 89 procentům v květnu.

„Na dalekosáhlé závěry je brzy, prezidentova obliba nepatrně kolísá od loňského března (kdy Putin k Rusku připojil ukrajinský Krym),“ řekl listu Vedomosti šéf FOM Alexandr Oslon. O náladách v zemi podle něj spíše vypovídá rostoucí reptání na rostoucí ceny, avšak tato nespokojenost nesouvisí přímo s popularitou hlavy státu. „V představách většiny občanů má Putin vliv na všechno, ale ne vše řídí,“ vysvětlil.

„Mírně oslabil kladný postoj občanů nejen k prezidentovi, ale ke všem částem režimu (…), ale je to nepatrné oslabení,“ uvedl Alexej Graždankin z Levady. Odhadl, že v zářijových komunálních volbách možná klesne účast, ale výsledky to nijak neovlivní.

Pokažená nálada

Politologové však vidí situaci černěji kvůli kumulaci špatných zpráv. Podle Michaila Vinogradova k devalvaci rublu, projevům spotřebitelské paniky, odříkání si zahraničních dovolených a odmítavé reakci veřejnosti na ničení západních potravin přibyly další špatné zprávy, jako bylo osvobození odsouzené aktérky korupční aféry Jevgenije Vasiljevové a uvalení zákazu prodeje na západní prací prášky. Zemi dva týdny před volbami podle něj hrozí „pokažená nálada“.

Opozice také doufá, že situace v zemi není až tak stabilní, jak by se dosud zdálo. „Lidé zatím reagují na události pasivně (…), ale rostoucí negativní nálady mohou vést k nepředvídatelným následkům,“ soudí Sergej Obuchov z vedení komunistů.

Sergej Mitrochin z liberální strany Jabloko míní, že lidi čím dál více popuzuje, že režim sahá na jejich blaho. Změny k lepšímu se čekat nedají, a tak udržet národ v euforii další rok, kdy budou parlamentní volby, by podle něj bylo možné jedině, kdyby Putin připojil k Rusku i východní Ukrajinu. „Ale to se samozřejmě nestane, a tak trend klesající obliby režimu bude pokračovat,“ předpověděl Mitrochin.

Poslední zhasne. Rusko opouštějí zahraniční firmy i domácí podnikatelé