Nevydařená sázka na auru odcházející Merkelové

Angela Merkelová podpořila den před volbami v Cáchách Armina Lascheta (25.9.2021)

Angela Merkelová podpořila den před volbami v Cáchách Armina Lascheta (25.9.2021) Zdroj: Reuters

Angela Merkelová podpořila den před volbami v Cáchách Armina Lascheta (25.9.2021)
Angela Merkelová podpořila den před volbami v Cáchách Armina Lascheta (25.9.2021)
Německá kancléřka Angela Merkelová na summitu NATO v Bruselu (14. 6. 2021)
4
Fotogalerie

Odchod Angely Merkelové přinesl v německých parlamentních volbách možná větší změnu, než se čekalo. Poklidné předání moci, po němž toužil nový předseda CDU Armin La­schet, se nekoná. Ukazuje se, že Merkelová byla pro CDU tak klíčovou a velkou postavou, že strana při jejím odcházení není schopna vystoupit z jejího stínu. V CDU nevyrostla zajímavá politická konkurence, nikdo, kdo by přinesl nosnou vizi. Jakmile tedy kancléřka odešla, nebyl důvod CDU volit.

K tomuto zjištění došly tři miliony lidí. Celý jeden a půl milionu voličů od CDU přeběhlo k sociálním demokratům, více než tři čtvrtě milionu voličů dalo před CDU přednost Zeleným, což je asi nejpřekvapivější zjištění voleb. Jako obvykle o základních pohybech voleb rozhodli ženy a starší lidé. SPD nabírala hlasy ve všech věkových kategoriích, kromě mladých lidí pod třicet let, kde ztratila dva procentní body. SPD naopak přesvědčila mnoho lidí nad 60 let, že je větší jistotou než CDU. Mezi staršími voliči ztratila vládnoucí CDU/CSU dvanáctinu svých minulých voličů.

Stranu CDU také přestaly volit ženy, které zachovávaly straně Angely Merkelové trvalou přízeň. V těchto volbách zaznamenala strana propad mezi ženskými sympatiemi o celou sedminu, což je pro voličskou základnu CDU obrovský zásah. Stejně velkým problémem jsou ztráty CSU v katolickém Bavorsku. Strana bavorského premiéra Markuse Södera získala přes 31 procent, takže splnila svůj cíl udržet třicetiprocentní hranici. Ale v zemi, kde CSU mívala tradičně 40 a více procent, je to volební katastrofa.

CDU nevyhrála ani v těch největších tradičních baštách. Volební okrsek Angely Mer­kelové – pro tyto volby velmi symbolicky – propadl celý SPD. Lídr CDU Armin Laschet, úřadující předseda vlády Severního Porýní ­Vestfálska, nedokázal vyhrát ve své vlastní spolkové zemi, což jenom potvrzuje hloubku propadu. Ze šestnácti spolkových zemí vyhrála CDU jen v Bádensku­ ­Württembersku, Bavorsko pro partnera z CSU bylo, jak řečeno, povinné, takže se jako zisk ani nemůže počítat. CDU propadla i na východě Německa.

V Duryňsku se nejsilnější stra­nou stala protestní pravicová Alternativa pro Německo těsně před SPD, v Sasku také vyhrála AfD, přestože dva procentní body ztratila. CDU tu přišla o deset procentních bodů, což je v zemi, kde vládne vcelku úspěšný premiér CDU Michael Kretschmer, velmi překvapivé. Vysvětlení fádní postavou Armina Lascheta nebo odchodem jistoty v podobě Angely Merkelové možné prakticky není.

Komentátoři se diví tomu, že protimigrantská strana AfD sbí­rá body na východě Německa i přesto, že aktuálně žádná migrační krize nevládne. Jenže Alternativa pro Německo si během covidu našla novou parketu a dala se na stranu pochybovačů a kritiků proticovidových opatření, stala se zastánkyní „starého dobrého světa“. A ta­ to vlna je na východě Německa velmi silná. Přesto je výhry v Duryňsku a v Sasku potřeba vnímat v celoněmeckém měřítku. AfD celkově ve srovnání s minulými volbami ztratila přes dva procentní body a stala se výběrovou regionální stranou.

Současně s volbami spolkovými probíhaly i volby v Berlíně a v Meklenbursku­ ­ – Předním Pomořansku, tedy v bývalém východním Němec­ku. V Berlíně ztratila AfD přes šest procentních bodů a skončila s osmi procenty až na pátém místě, v Meklenbursku­ ­ – Předním Pomořansku byla AfD opět druhá, ale přišla o čtyři procentní body (zisk 16,7 procenta). Suverénních 40 procent hlasů tu sebrala SPD.

Občasné úspěchy AfD i propady CDU/CSU v tradičních baštách ukazují na hlubší nespokojenost s vládou Angely Merkelové. S tím, jakým způsobem se vyrovnala s covidem­–19 a jak připravovala zemi na novou podobu světa v době klimatické krize, kterou velký byznys v Německu už dávno přijal jako realitu, jež ovlivňuje, ba řídí jeho investice. CDU dnes platí za nezvládnuté předání moci, ale i za to, že příliš dlouho spoléhala na auru odcházející kancléřky, která se nakonec ve volbách neukázala jako dostatečně silná.