Nezaměstnanost v eurozóně zůstává na rekordní úrovni

Španělsko, nezaměstnanost

Španělsko, nezaměstnanost Zdroj: profimedia.cz

Míra nezaměstnanosti v zemích platících eurem v červenci zůstala na historickém maximu 12,1 procenta. Stagnovala také nezaměstnanost v celé osmadvacítce, konkrétně 11 procent. Počet lidí bez práce se však mírně snížil. Vývoj nezaměstnanosti byl však na rozdíl od prvního odhadu srpnové inflace v souladu s očekáváním trhu.

Podle Eurostatu bylo v červenci bez práce 26,5 milionu lidí, z toho více než 19 milionů v eurozóně. Oproti červnu počet nezaměstnaných v EU klesl o 33 tisíc, meziročně ale stoupl o 995 tisíc. V eurozóně se počet nezaměstnaných snížil meziměsíčně o 15 tisíc a proti loňskému červenci vzrostl o více než milion.

Nejmenší nezaměstnanost v Rakousku, nejvyšší v Řecku a Španělsku

Z jednotlivých členských zemí má nejnižší nezaměstnanost Rakousko, a to 4,8 procenta. Následuje Německo a Lucembursko, kde míra nezaměstnanosti přesahuje pět procent. Naopak nejvyšší je v Řecku a ve Španělsku, kde je bez práce více než čtvrtina populace.

Vysoká zůstává míra nezaměstnanosti mezi mladými. V EU v červenci činila 23,4 procenta a v eurozóně 24 procent. Nejnižší byla v Německu, kde činila 7,7 procenta. V Řecku, ve Španělsku a Chorvatsku je bez práce více než polovina mladých ve věku do 25 let.

Inflace zpomaluje rychleji

Inflace v eurozóně v srpnu podle prvního rychlého odhadu zpomalila na 1,3 procenta z červencových 1,6 procenta, ačkoliv agentura Bloomberg počítala se zpomalením tempa růstu indexu spotřebitelských cen na 1,4 procenta, napsal server Patria.cz.

Inflace v eurozóně meziročně klesla přesně na polovinu, jelikož loni v srpnu činila 2,6 procenta. Evropská centrální banka má cíl pro inflaci na úrovni těsně pod 2 procenty. Současné tempo růstu cen tak dává prostor pro další stimulaci měnovou politikou. Hlavní úroková sazba ECB je od začátku května nastavena na historickém minimu 0,5 procenta a banka nyní říká, že ji na této či ještě nižší úrovni podrží po „delší období“.