Nezaměstnaných v Německu dál ubývá, může to zmírnit dopady krize

Počet nezaměstnaných v Německu v prosinci už druhý měsíc po sobě nečekaně rychle klesnul. Sezonně upravená míra nezaměstnanosti se snížila na 6,8 procenta, což je nové minimum od sjednocení země v roce 1990. Podle serveru Bloomberg k lepší statistice, než se očekávala, přispěl hlavně růst exportu aut a strojírenských výrobků a také mírná zima, která umožnila pokračování stavebních prací. Nižší nezaměstnanost znamená větší soukromou spotřebu, která by mohla zmírnit očekávané zpomalení růstu.

Počet registrovaných nezaměstnaných klesl po sezonní úpravě proti předešlému měsíci o 22 tisíc na 2,888 milionu. Předtím v listopadu se snížil o 23 tisíc. Analytici podle agentury Reuters čekali pokles nezaměstnaných jen o 10 tisíc a odhadovali, že míra nezaměstnanosti zůstane na listopadové úrovni 6,9 procenta.

Nálada německých podnikatelů se podle se podle indexu ústavu Ifo v prosinci navzdory krizi eurozóny dál nečekaně lepšila a Němci nemají velké obavy o ztrátu práce.

„Indikátory ukazují, že německý motor na pracovní místa je ve svých základech neporušený,“ uvedl pro Bloomberg Johannes Mayr z Bayerische Landesbank.

„Firmy mají nadité seznamy zakázek, i když jejich příliv v poslední době polevil. Je to dobrá zpráva pro soukromou spotřebu,“ řekl agentuře Reuters Andreas Rees z banky UniCredit.

Nabírat 1200 nových zaměstnanců se letos chystá například automobilka Audi, 4 tisíce pracovníků chce v Německu přijmout výrobce letadel Airbus.

Zatímco v řadě zemí eurozóny vzrostla nezaměstnanost za recese let 2008 a 2009 a poté kvůli dluhové krizi a úsporným opatřením na alarmující úrovně, v Německu zůstala během recese stabilní a poté klesala. Přispěla k tomu vládní opatření na podporu zkrácených pracovních úvazků, díky nimž mohly firmy zachovat pracovní síly.

Nízká nezaměstnanost prospívá růstu

Klesající nezaměstnanost znamená také šanci na zmírnění očekávaného útlumu německé ekonomiky. Čím více lidí má práci, tím více roste soukromá spotřeba – a ta by se po předpovídaném ochabnutí exportu kvůli zpomalování globálního hospodářství měla stát hlavním tahounem největší ekonomiky Evropy.

Německá ekonomika rostla loni o zhruba tři procenta po zvýšení o 3,6 procenta v roce 2010. V letošním roce se kvůli dopadu dluhové krize v eurozóně a útlumu globální ekonomiky čeká růst maximálně o jedno procento.