Nigérie se díky rychlé reakci úřadů ubránila ebole, v Africe jako druhá

Boj proti Ebole

Boj proti Ebole Zdroj: CTK/AP

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí oficiálně ohlásí konec epidemie eboly v Nigérii. Přes špatný stav nigerijského zdravotnictví se této nejlidnatější africké zemi podařilo vyrovnat se velmi dobře se smrtící virovou nákazou. Ebolou se tam nakazilo 20 lidí, z nichž osm zemřelo, zatímco v celé západní Africe nemoc usmrtila přes 4550 osob a nakaženo jí je více než 9200 lidí.

První nigerijskou obětí byl liberijský úředník, který přicestoval do dvacetimilionového Lagosu v červenci. Libérie je spolu se Sierrou Leone a Guineou nejpostiženější ze západoafrických zemí.

Stosedmdesátimilionová Nigérie se stane po Senegalu druhou africkou zemí, jíž se podle dobrozdání WHO podařilo s ebolou vyrovnat. Nigerijské úřady reagovaly velmi rychle a nechaly prověřit stav všech osob, které přišly do styku s nakaženými. V Lagosu a také Port Harcourtu se tak dostalo pod dohled na 900 lidí. K této práci bylo vyčleněno 1800 zdravotníků.

Tristní stav zdravotnictví

Stav nigerijského zdravotnického systému je přitom tristní. V mnoha státních nemocnicích není údajně k dispozici tekoucí voda a někdy ani lékaři, protože stávkují za zlepšení pracovních podmínek.

Nová kanadská vakcína proti ebole
Kanada příští týden dodá WHO 800 dávek vakcíny, která má ochránit před virem zvířata. Zda je látka bezpečná pro lidi, zatím nebylo ověřeno. Vakcínu řadu let vyvíjela kanadská mikrobiologická laboratoř. Je kombinací viru eboly a jiného, nesmrtícího viru. Testována byla zatím jenom v USA a předpokládá se, že dokáže v imunitním systému vytvořit antilátku, která bude schopná bojovat proti ebole. WHO má zajistit další testování v Německu, Švýcarsku a v několika afrických zemích, které nejsou postižené epidemií eboly.
Gregory Taylor z kanadské organizace pro zdraví veřejnosti řekl, že vakcína je výsledek několikaletého výzkumu a může se stát významnou složkou boje proti současné epidemii. Proti ebole neexistuje ověřený lék ani vakcína a experimentální očkovací látky se nyní testují v USA, Británii a Mali.

Podle mluvčí WHO Samanthy Boltonové byli v Nigérii hospitalizováni lidé s prvními podezřelými příznaky, takže Nigérie nyní patří ke státům, kde se podařilo vyléčit nejvíce případů eboly. „Přežilo tam 60 procent nakažených, zatímco v Sieře Leone a Libérii ani ne 30 procent,“ dodala.

Štěstí v neštěstí

V případě Nigérie šlo také o určité štěstí, protože nemocný Liberijec se sám hned po příletu do Lagosu vydal do nemocnice, takže se vyhnul zalidněným místům. Úřady ale spustily velmi účinnou a rychlou kampaň a informovaly veřejnost o nebezpečí prostřednictvím rozhlasu, televize a také SMS. Země zřídila v každém státě izolační jednotku pro případné nemocné a testy na ebolu provádí šest laboratoří.

Opatření vybraných států vůči cestujícím ze zemí s výskytem eboly
USA:
Sílí tlak na zákaz vstupu cestujících ze západoafrických zemí, ale vláda tvrdí, že účinnější jsou již zavedené kontroly na letištích. Byly zrušeny přímé léty z Libérie, Guineje a Sierry Leone. Podle amerických úřadů přiletí z těchto zemí do USA denně asi 150 cestujících návaznými lety, obvykle z Evropy. Většina z nich tam přiletí na jedno z pěti letišť, kde byl tento týden zahájen screening na případný výskyt horečky - symptomu nemoci.
EVROPA:
Británie: Nevydala oficiální zákaz vstupu. Britské aerolinky v srpnu zrušily přímé lety ze tří inkriminovaných zemí. V úterý začal na londýnském letišti Heathrow a na dvou dalších letištích screening cestujících ze západoafrických států. Pasažéři, kteří pobývali v postižených zemích, budou vyplňovat dotazník zjišťující jejich možné vystavení nákaze; v případě potřeby jim bude kontrolována teplota.
Německo: Nevydalo oficiální zákaz vstupu ani jej nehodlá zavést. Žádné zvláštní kontroly. Německo také zrušilo přímé lety ze zasažených tří afrických zemí.
Francie: Vláda doporučila necestovat do zasažených zemí. Francouzské aerolinky zrušily lety do Sierry Leone, ale jednou denně létají do Guineje, která je bývalou francouzskou kolonií. Od soboty začali kontrolovat zdravotní stav pasažérů přilétajících ze západoafrických zemí.
Nizozemsko: Vláda doporučila necestovat do zmíněných tří zemí a vyzývá nizozemské občany, kteří v nich pobývají, k návratu do vlasti. Byly zrušeny přímé lety, na letišti Schiphol nejsou speciální kontroly, pouze cestující z a do Nigérie dostávají letáky s informacemi o ebole.
Irsko: Nevydalo zákaz vstupu ani nemá žádné kontroly kvůli ebole na letištích. Ryanair létá do Maroka, ale ne do zemí s epidemií eboly. Spojené státy mají celní stanice na letištích v Dublinu a Shannonu pro cestující do USA.
Česká republika: Od úterka zavádí kontroly na letištích v Praze, Karlových Varech, Pardubicích, Ostravě a Brně; cestující pobývající v ohrožených zemích západní Afriky v intervalu do 42 dnů, což je dvojnásobek inkubační doby eboly, se budou muset na pražském letišti podrobit vyšetření na stanovišti epidemiologické služby; na ostatních mezinárodních letištích bude organizován pouze sběr příletových karet, které budou denně předávány příslušným krajským hygienickým stanicím.
Turecko: Cestující z Libérie a Nigérie postupují důkladnější kontroly. Při vysoké horečce jsou izolováni. U šesti cestujících s podezřením na ebolu se nakonec potvrdila malárie.
BLÍZKÝ VÝCHOD:
Izrael: Zrušil přímé lety. Vláda se hodlá dotazovat cestujících na navazujících letech ze západoafrických zemí, často přes Francii nebo Etiopii, zda se pohybovali v některé ze zemí s výskytem nemoci nebo zda se cítí nemocní.
Saúdská Arábie: Přestala vydávat pracovní povolení pro obyvatele z postižených afrických zemí.
Spojené arabské emiráty: V srpnu zastavily přímé lety z Guineje. Na dubajském letišti, které je průsečíkem světového cestování, nejsou žádné zvláštní kontroly na ebolu.
Katar: Místní aerolinky doporučily necestovat do tří inkriminovaných zemí.
LATINSKÁ AMERIKA A KARIBIK:
Kolumbie: Zakázala vstup osobám s nutností víza, které pobývaly v Libérii, Guinei, Sieře Leone, Nigérii nebo Senegalu.
Haiti: Vláda oznámila, že OSN zastavilo vysílání mírových sil z Afriky na Haiti.
Jamajka: Zakázala vstup osob, které pobývaly v Libérii, Guinei nebo Sieře Leone v průběhu posledních čtyř týdnů.