Nigérie umístila do karantény dva pacienty s podezřením na ebolu

virus ebola

virus ebola Zdroj: Global panorama, Flickr, CC BY 2.0

sudy s dezinfekcí před nemocnicí se v hlavním měste Sierra Leone, Freetownu,
doktor Kent Brantly ošetřuje pacienta nakaženého ebolou, Monrovia, Libérie
Proti vzniku paniky a strachu z šíření eboly v ulicích Monrovie vyslala liberijská vláda armádu. Proti ebole vláda nasadila dezinfekci.
Alfred Sirleaf, který se věnuje komentování sociální situace v Libérii před ironickou tabulí hlásající, že ebola zatím vyhrává jedna-nula
Liberijští vojáci klidní paniku z obav šíření eboly
6
Fotogalerie
Nigérie umístila do karantény dva pacienty s podezřením na nakažení virem eboly. Dalších 69 lidí je prý v nemocnici na pozorování, kde by měli zůstat tři týdny. Informoval o tom nigerijský deník Punch. Všechny osoby se údajně dostaly do kontaktu s Liberijcem, který před týdnem zemřel na ebolu v dvacetimilionové metropoli Lagosu.

Čtyřicetiletý Patrick Sawyer, poradce liberijského ministerstva financí s dvojitým americkým a liberijským občanstvím, přiletěl minulé úterý do Nigérie letem západoafrických aerolinek ASKY, na letišti zkolaboval a minulý pátek v nemocnici zemřel. Nigerijská vláda následně zakázala letecké společnosti do země létat, protože údajně zanedbala bezpečností opatření. ASKY Airlines následně zrušily všechny lety do Libérie a Sierry Leone.

Už ve čtvrtek oznámila Světová zdravotnická organizace (WHO), že na boj s "bezprecedentní" epidemií eboly uvolní 100 miliónů dolarů (více než dvě miliardy korun). Chce také do postižených oblastí údajně vyslat mnohem více lékařů, zdravotních sester, sociálních pracovníků a odborníků na logistiku. Detaily by měla WHO s postiženými zeměmi doladit na dnešním regionálním summitu v guinejské metropoli Konakry.

Už 729 mrtvých

Podle čtvrtečních údajů WHO stoupl v západní Africe počet obětí krvácivé horečky způsobené virem eboly na 729. Za pouhé čtyři dny přibylo 57 nově nakažených. Celkem WHO eviduje už 1323 případů nakažení virem eboly.

Epidemie vypukla v únoru v Guineji a hlavně kvůli čilým přeshraničním stykům místního obyvatelstva se rozšířila i do Sierry Leone a Libérie. Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu žádný lék ani vakcína, takže úmrtnost na ni je vysoká. Vůbec poprvé se virus objevil v 70. letech v dnešním Kongu. Minulá vážná epidemie v roce 2000 postihla Ugandu, kde se nakazilo 425 lidí. Polovina z nich zemřela.