Nintendo díky pokémonům rekordně roste

Pokémon GO

Pokémon GO Zdroj: Nintendo

Akcie proslulé japonské herní společnosti Nintendo zažily během posledních pár dní neobvyklý růst. Během dvou dnů vzrostla hodnota akcií společnosti o 36 procent, nejvíce od roku 1983.

Za nebývalý růst může legendární hra, kterou se vývojáři rozhodli oživit pro mobilní platformu. Takzvaní pokémoni, kteří vznikli roku 1995, dnes společnosti mohou pomoci dostat se firmě zpět na výsluní. Trh totiž na novinku zvanou Pokémon GO, která vyšla 6. července, reagoval velmi rychle. Během prvních 24 hodin se hra dostala na App Store mezi nejstahovanější aplikace, na Android si ji stáhlo přes 5 milionu lidí.

Již v pátek vzrostla hodnota akcií o deset procent, dnes růst činil dalších 24,5 procenta. Nyní se jedna akci obchoduje přibližně za 200 dolarů, celkem díky tomuto dvoudennímu růstu hodnota firmy stoupla o sedm a půl miliardy dolarů (180 miliard korun).

Nintendo z úspěchu hry těží i přesto, že se na jejím vývoji nepodílelo. Vznik má na svědomí americká společnost Niantic, distributorem je však firma Pokémon Company. V té Nintendo drží třetinový podíl, navíc má jako důležitý hráč na poli videoher potenciál na úspěchu nové hry dále stavět.

Dalšími akcionáři Pokémon Company jsou firmy Game Freak a Creatures. Ta má na starosti například vývoj a produkci oblíbených herních karet s pokémony.

Růst hodnoty akcií společnosti NintendoRůst hodnoty akcií NintendaRůst hodnoty akcií Nintenda | David Ingles

Naposledy takový úspěch společnost zaznamenala před 33 lety, kdy Nintendo představilo svou 8bitovou herní konzoli Nintendo Entertainmen System (NES), pro kterou vznikla například klasická hra Super Mario Bros. Vliv Pokémon GO na burzovní trhy tak překonal například i představení revoluční osobní konzole Game Boy.

Společnost po velkém úspěchu svých zařízení v 80. A 90. letech musela na začátku milénia hledat nové způsoby, jak zaujmout spotřebitele. To se jí v roce 2006 povedlo s nadčasovou herní konzolí Wii, kterou hráči ovládají pohybem vlastního těla. Později však i konkurence v podobě Sony a Microsoft přišla s vlastní řešeními pohybového ovládání. I nadále se ale Nintendo soustředí na vývoj osobních konzolí DS, v březnu společnost vydala první hru pro mobilní telefony nazvanou Miimoto.

Nová hra Pokémon GO funguje na principu rozšířené reality, kterou hráč objevuje pomocí fotoaparátu ve svém mobilním telefonu. Ten mu ve skutečném prostředí zobrazuje virtuální postavičky, předměty a záchytné body. Hráč se tedy pohybuje po reálném světě, ne pouze na obrazovce mobilního zařízení.

Hra trhy ovlivnila i přesto, že je pro hráče dostupná zdarma. Zisk tvoří placeným obsahem, který pr hraní není nutný. Usnadní však uživatelům hraní a mohou díky němu ve hře dosáhnout lepších výsledků. Podle společnosti MUFG Securities však není zisk nové aplikace zatím zaručený. Aby se vliv nové hry promítnul i do tržních výsledků Nintenda, musela by mít hra denní obrat čtyři až pět milionu dolarů (až 125 milionu korun). Pro aplikaci to znamená, že by se musela dlouhodobě držet mezi nejpopulárnějšími aplikacemi, které podobných čísel dosahují.

Ačkoliv zatím vydání nové hry vypadá velmi nadějně, nevyhnuli se pokémoni jistým kontroverzím. Mnozí uživatelé na sociálních sítích sdíleli svá zranění, ke kterým přišli, když se příliš soustředili na lov kapesních příšerek. Policejní oddělení v australském Darwinu dokonce informovalo občany, aby nevstupovali do prostor jejich policejní stanice. Právě tam totiž hra umístila jeden z herních bodů, takzvaný Pokéstop.