Nizozemci určí další ráz EU, rozhodnou o asociačních dohodách s Ukrajinou

cítí šanci. Demonstranti na amsterdamském náměstí Dam požadují, aby lidé hlasovali proti asociační dohodě EU s Ukrajinou. Celá unie věří, že nebudou úspěšní. Šéf Evropské komise Jean-Claude
Juncker už varoval, že odmítnutí dohody by mohlo vést ke „kontinentální krizi“ a destabilizaci.

cítí šanci. Demonstranti na amsterdamském náměstí Dam požadují, aby lidé hlasovali proti asociační dohodě EU s Ukrajinou. Celá unie věří, že nebudou úspěšní. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker už varoval, že odmítnutí dohody by mohlo vést ke „kontinentální krizi“ a destabilizaci. Zdroj: Reuters

Na Nizozemsko se dnes upírají zraky světových politiků. V celostátním referendu se jeho obyvatelé vysloví k tomu, zda souhlasí s ratifikací asociační dohody EU s Ukrajinou.

Nizozemská kampaň pro zablokování asociační dohody mezi EU a Ukrajinou začala loni v létě, když se euroskeptická skupina GeenPeil, aktivní hlavně na sociálních médiích, rozhodla vyzkoušet právě zavedený zákon o referendu. Pod svou petici proti dohodě bleskově sehnala 470 tisíc on-line podpisů, když stačilo 300 tisíc.

Asociační dohoda vadí těm, co ji vnímají jako nástroj, který je začíná nutit ke spojenectví se zkorumpovanou zemí vyžadující nekonečnou pomoc. Ač je jen obchodním ujednáním, vidí ji mnoho Nizozemců jako krok ke členství Ukrajiny v EU. Obávají se například ztráty pracovních míst, přestože dohoda Ukrajincům pracovat v zemích EU nedovoluje. „Referendum je jednou z mála cest, které nizozemským občanům dávají pocit, že alespoň pro jednou máme nad něčím kontrolu,“ říká Frank van Dalen, konzultant skupiny GeenPeil.

Odpůrci dohody tvrdí, že právě ona byla příčinou konfliktu na Ukrajině. „Tuto zemi, v níž jsme za pomoci falešných slibů zakoupili nebo do svého tábora přivedli řadu oligarchů, tlačíme do velmi nepříjemné pozice,“ říká prominentní nizozemský euroskeptik Thierry Baudet.

Smrt Nizozemců na Donbase

Odmítání Ukrajiny je v zemi tulipánů o to pozoruhodnější, že Nizozemsko bylo Ruskem podporovanou válkou o Donbas postiženo víc než kterákoli jiná země EU. V roce 2014 zahynulo 193 nizozemských pasažérů letu MH17, když bylo jejich letadlo nad Ukrajinou sestřeleno, nejspíš proruskými rebely. Rozhořčená nizozemská veřejnost tehdy odpověděla pevnou podporou protiruským sankcím.

Je pravda, že Rusko vyloučilo Ukrajinu ze své celní unie, obsadilo Krym a podporuje separatisty v Donbasu. Stejně jako to, že v posledním desetiletí byla Evropa pro Ukrajinu stejně významným trhem jako Rusko. Přesto dnes skupiny zastánců dohody na tato fakta nespoléhají. „V referendech se lidé řídí emocemi,“ ví Michiel van Hulten, bývalý šéf Strany práce, která teď vede kampaň Volte ano. „V posledních dnech jsme kladli hlavně otázku, zda chceme odmítnutím dohody dát Putinovi přesně to, oč usiluje?“ upřesnil.

A jaké jsou prognózy? Průzkumy ukazují, vyjádření politiků naznačují a většina analytiků očekává, že tábor „ano“ dnes prohraje. A že tato porážka může dlouho rezonovat i daleko za hranicemi Nizozemska.