Nizozemští radikálové brojí proti Bruselu

Geert Wilders, předseda nacionalistické Strany pro svobodu

Geert Wilders, předseda nacionalistické Strany pro svobodu Zdroj: profimedia.cz

V Nizozemsku před volbami sílí protievropská kampaň. Populista Geert Wilders se v poslední době tolik neopírá do imigrantů a sází hlavně na příběhy o upracovaném páru Henkovi a Ingrid, z jejichž daní se zachraňují jihoevropské státy.

Bruselu a Berlínu musí dělat starosti také růst obliby socialistů, kteří podobně jako jejich francouzští kolegové odmítají škrty a chtějí prorůstová opatření. „Před deseti lety neměl nikdo sebemenší pochybnosti o budoucnosti Nizozemska uvnitř Evropy. Teď už ano,“ uvedl šéf největšího svazu zaměstnavatelů Bernard Wientjes.

Předčasné volby se budou konat 12. září kvůli dubnovému pádu vlády. Wildersova Strana pro svobodu tehdy nepodpořila úsporný balík menšinové koalice liberálů a křesťanských demokratů. Průzkumy naznačují, že stability
se Nizozemsko hned tak nedočká. Spíše se bude opakovat situace z roku 2010, kdy složení vlády trvalo měsíce.

Favoritem jsou socialisté, kteří v sedmdesátých letech začínali jako maoisté. Minule získali patnáct křesel, nyní by jich mohli dostat až 34. Jejich lídr Emile Roemer sice nemá vládní zkušenosti, zato je nejpopulárnějším politikem.

Strana se staví proti dohodnutým úsporám na příští rok. Nelíbí se jí hlavně škrty ve zdravotnictví a zvyšování důchodového věku, ale ani unií požadovaný limit rozpočtového deficitu ve výši tří procent HDP. Podle socialistů je Brusel příliš přísný na lidi a příliš shovívavý k bankám. Strana vystupovala i proti půjčkám zadluženým zemím.

Německo by tak jejím vítězstvím mohlo přijít o jednoho z nejbližších spojenců při prosazování fiskální disciplíny i dalších evropských témat. Vše ale ještě může skončit jinak. Liberálové dosavadního premiéra Marka Rutteho si v průzkumech drží zhruba týž počet poslanců jako teď, tedy 31. Oběma silným partajím však kazí vyhlídky skóre jejich případných spojenců. Křesťanští demokraté jsou na historickém minimu, socialistům podpora labouristů zřejmě také stačit nebude.

Váhu by tak opět mohl mít Wilders, i když není tak silný jako minule, kdy ovládl 24 křesel. Nyní to vypadá na 17.
Bojovník proti přistěhovalcům rovněž přesedlal na tažení proti Bruselu. Ještě v únoru zakládal stránku, kde si lidé mohou stěžovat na pracovníky z východní Evropy, teď spustil protievropský web. „Eurokraté plní své kapsy skandálním způsobem,“ popichuje voliče.