Nobelovu cenu za fyziku získal "tvůrce" snímku vesmíru a objevitelé první exoplanety

Snímek mikrovlnného záření pozadí vesmíru a zobrazení na základě několikaletého snímání

Snímek mikrovlnného záření pozadí vesmíru a zobrazení na základě několikaletého snímání Zdroj: Nasa

Nobelova cena
2
Fotogalerie

Švédská akademie věd udělila letošní Nobelovu cenu za fyziku za přispění k porozumění vývoje vesmíru hned trojici fyziků. Polovinu ocenění získal James Peebles za teoretické objevy v kosmologii a druhou polovinu ceny získali Michel Mayor a Didier Queloz za objev historicky první exoplanety v systému podobném tomu slunečnímu.

James Peebles významně přispěl k teorii velkého třesku, dále pracoval také v oblastech zabývajících se temnou hmotou a temnou energií. Spolu s Robertem Henrym Dickem a dalšími fyziky předpověděl existenci takzvaného reliktního záření – mikrovlnného záření na pozadní vesmíru.

Na základě těchto teorií také vznikla mapa mikrovlnného kosmického pozadí zobrazující veškerý známý vesmír. Světlo galaxií na něm bylo odstraněno. 

Zobrazení vedlo také k upřesnění teorií toho, z čeho se vlastně vesmír skládá. Dosavadní poznání hovoří o 74 procentech temné energie, 22 procentech temné hmoty, 3,6 procentech mezihvězdného plynu. Pouhá 0,4 procenta pak tvoří hvězdy a jejich planety.

„Nebýt teoretických zjištění Jamese Peeblese, nevěděli bychom o vesmíru tolik, co víme,“ uvedl předseda Nobelovy komise Mats Larsson.

Mayor a Queloz v roce 1995 objevili první exoplanetu na orbitu jiného slunce v souhvězdí Pegasus. Její oběh trvá 4,2 dne. Pozorování nemohli učinit přímo, proto použili pozorování změn barvy hvězdy, kterou exoplaneta obíhala. Jejich metodu používají astronomové dodnes a objevili díky ní přes čtyři tisíce dalších exoplanet.

Nobelova cena za fyziku byla v letech 1901 až 2018 udělena 112krát celkem 209 laureátům. John Bardeen je přitom jediným z nich, který toto prestižní ocenění dostal dvakrát - v letech 1956 a 1972. Ocenění je dotované devíti miliony švédských korun (více než 21,4 milionu korun českých). 

Ve středu Nobelův výbor oznámí letošního laureáta či laureáty ceny za chemii, ve čtvrtek za literaturu a v pátek za mír. Příští pondělí se svět dozví jméno laureáta Nobelovy ceny za ekonomii. Oficiálně budou ocenění jejich novým nositelům předána ve Stockholmu a Oslu 10. prosince.