Nobelovu cenu za lékařství má analýza reakce organismu na práci s kyslíkem. Díky ní se ví, jak funguje EPO

Nobelova cena

Nobelova cena Zdroj: profimedia.cz

Popis principu práce organismu s kyslíkem
2
Fotogalerie

Jeden z nejdůležitějších adaptivních procesů živých organismů na Zemi - tedy buněčnou reakci na různé úrovně kyslíku - popsali vědci William G. Kaelin Jr., Sir Peter J. Ratcliffe a Gregg L. Semenza. Za jejich práci dnes obdrželi sdílenou Nobelovu cenu za lékařství, respektive, jak Nobelova komise přesněji uvádí za fyziologii či medicínu.

Trojice vědců popsala molekulární mechanismus, který reguluje aktivitu vybraných genů v buňce a který ovlivňuje právě míra přítomného kyslíku. Tím dochází k adaptaci celého organismu na prostředí, ve kterém se nachází, případně na chorobu, jíž trpí.

Podle členů Nobelovy komise je výše zmíněné pochopení mechanismu reakce na míru okysličení významné pro vypracování nových strategií pro léčbu řady chorob, ať už anémie, hypoxie, rakoviny či mnoha dalších.

Gregg Semenza a Sir Peter Ratcliffe ve svých pracech popsali, jak hormon erytropoetin (EPO) ovlivňuje produkci červených krvinek, respektive jak je v buněčné DNA aktivována jeho produkce při nedostatku kyslíku. EPO se stalo mimochodem v minulých letech tématem u dopingu ve sportu. Několik profesionálních cyklistů se dříve přiznalo k užívání tohoto hormonu.

Funkce EPO byla dříve známá, nicméně nebylo jasné, jak přesně celý proces jeho uvolnění funguje. Oba týmy pak dospěly ke stejnému zjištění – že mechanismus detekce úrovně kyslíku je přítomný ve všech typech tkání, nejen v ledvinách, o kterých se vědělo, že EPO produkují. Semenza poté odhalil i protein HIF-1α, prostřednictvím kterého je patřičná část DNA aktivována.

William G. Kaelin se soustředil na výzkum rakoviny a dědičného syndromu von Hippel-Lindau (VHL), který se vyznačuje četným výskytem nezhoubných cyst v těle pacienta. Kaelinův výzkum mimo jiné ukázal, jak absence genu způsobujícího VHL v rakovinných buňkách způsobuje produkci abnormálně vysokého množství genů souvisejících s hypoxií. Semenza a Ratcliffe poté demonstrovali, jak VHL přímo reaguje s HIF-1α.

Poruchy vnímání přítomnosti kyslíku jsou spojeny s širokou škálou onemocnění. Například pacienti s chronickým onemocněním ledvin často trpí těžkou chudokrevností, právě kvůli snížené produkci EPO. Regulace reakce na hladinu kyslíku je dále významná třeba u rakovinných buněk. Ty mohu díky abnormální optimalizaci stimulovat tvorbu dodatečných krevních řečišť a tím zvyšovat svoji výkonnost, snáze se množit a poté pronikat do jiných tkání. Aktuálně probíhá řada výzkumů hledajících způsob, jak tento proces v rakovinných buňkách narušit a tím efektivně zpomalit či dokonce zabránit rakovinnému bujení.

Stockholmský Karolínský institut zahájil v pondělí týden, během kterého bude rovněž oznámena v úterý cena za fyziku, ve středu cena za chemii, ve čtvrtek za literaturu a v pátek za mír.  Příští pondělí se svět dozví jméno laureáta či laureátů Nobelovy ceny za ekonomii.

Vedle medaile a diplomu čeká na laureáty i finanční prémie ve výši devíti milionů švédských korun (21,4 milionu korun českých). Oficiálně budou ocenění jejich novým nositelům předána ve Stockholmu a Oslu 10. prosince, v den úmrtí zakladatele ceny a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela.