Nominační souboj o Bílý dům se přesouvá do New Hampshire

Demokratický kandidát Bernie Sanders (na snímku) vede před Hillary Clintonovou

Demokratický kandidát Bernie Sanders (na snímku) vede před Hillary Clintonovou Zdroj: CTK

Dva demokraté a devět republikánských politiků dnes ve státě New Hampshire bojuje o nominaci své strany do boje o Bílý dům. I když jsou volební analýzy v předpovědích opatrné, favoritem republikánů je miliardář Donald Trump a v demokratickém táboře má nejvyšší preference vermontský senátor Bernie Sanders.

Primárky v malém státě na severovýchodě USA o konečném výsledku nominací nerozhodnou, zpečetit by ale mohly osud republikánských politiků, kteří v předchozím hlasování v Iowě neuspěli - hlavně Jeba Bushe, Johna Kasiche a Chrise Christieho. Neprorazí-li ani v New Hampshire, mohou se dalšího boje vzdát.

Podle průzkumů se Bush, Kasich, Marco Rubio a vítěz předešlého hlasování v Iowě Ted Cruz řadí v New Hampshire těsně za sebou s asi patnáctiprocentním odstupem za vedoucím Trumpem.

Poměr sil v tandemu demokratických kandidátů je naproti tomu přinejmenším zdánlivě jasnější. Sanders dnešní souboj zřejmě vyhraje, zatímco Hillary Clintonová už se připravuje na další hlasování ve státech Nevada a Jižní Karolína, kde má šance nepoměrně větší.

Sanders vede nad Clintonovou

Sanders si před Clintonovou podle průzkumů zachovává dvouciferný náskok, i když se v posledních dnech mírně ztenčoval. Celostátně Clintonová poměrně výrazně vede.

Volební místnosti se otevřou dnes ve 13:00 SEČ, uzavřou se po dvanácti hodinách ve středu hodinu po půlnoci. Republikáni volí 23 delegátů pro nominační shromáždění, demokraté 32.