Nová daň vyhání zahraniční jachty z řeckých přístavů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Alex Proimos

Z řeckých přístavů v posledních dnech začínají mizet jachty. Jejich zahraniční vlastníci je stěhují pryč kvůli novým poplatkům, které na rekreační plavidla od počátku roku uvalila vláda ve snaze zvýšit státní příjmy. O odjezdech informovala místní média s odkazem na Řeckou přístavní asociaci (GMA).

Jachtaři zdůrazňují, že opatření bude pro Atény kontraproduktivní, jelikož státní kasa přijde o příjmy z turistiky. Někteří majitelé především z Velké Británie, Itálie, Francie, Německa a Rakouska se už údajně rozhodli přesunout své lodě do konkurenčních kotvišť v jiných významných turistických destinacích. Začínají se vracet do Chorvatska, stěhují se ale i do Černé Hory a Turecka, které může být velkým vítězem řeckého zdanění.

GMA například uvádí, že náklady na umístění dvanáctimetrové lodi v regionálním řeckém přístavu budou letos v průměru o pětinu vyšší než loni. Vlastníkům plavidel prý přitom hrozí, že jim úřady nedovolí opustit s jachtou přístav, dokud nezaplatí.

Asociace tvrdí, že když k podobné politice vysokých poplatků v roce 2012 přistoupila Itálie, opustilo ji na 30 tisíc lodí. Vláda kvůli tomu udělila zahraničním majitelům výjimku. Některá silná zahraniční zájmová sdružení s velkou členskou základnou údajně uvažují o tom, že proti řeckému postupu budou protestovat u orgánů Evropské unie.