Nová éra? Británie chce trestat firmy za to, že dost nebrání krácení daní

Sídlo britské finanční správy v Londýně

Sídlo britské finanční správy v Londýně Zdroj: Carlos Delgado via Wikimedia Commons (CC BY SA 3.5)

Velká Británie ještě přitvrdí v boji proti vyhýbání se daňovým povinnostem. Tamní finanční správa dala k veřejnému připomínkování návrhy opatření, které přisuzují firmám větší trestní odpovědnost. Nově by ji měly vést i v případech, kdy nedokáží přesvědčivě dokázat, že se snažily zabránit pracovníkům v napomáhání daňovým únikům. Opatření se tak zřejmě nejvíce dotkne bank, právních či poradenských společností.

„Přisuzování trestní odpovědnosti korporaci obvykle vyžaduje, aby prokuratura dokázala zapojení vrcholného vedení firmy do nelegálních aktivit, respektive to, že o nich minimálně vědělo,“ popisuje britská finanční správa ve svém návrhu určeného k veřejné debatě.

Tato praxe se však zřejmě změní, příslušná legislativa má být hotova do konce roku. Součástí návrhu je i rozvázání rukou úřadům při stanovení výše finančního postihu, připomíná agentura Bloomberg.

Podle právníků mezinárodní právní společnosti DLA Piper je již nyní jasné, že „staré byznysové praktiky“ spojené s využíváním daňových rájů a propracovaných optimalizačních schémat se stanou věcí minulosti. „Aby mohly firmy a jejich partneři obstát v nové éře otevřenosti a transparentnosti, musejí demonstrovat svou snahu řídit se v daňových záležitostech nejen rámcem práva, ale i etiky,“ uvedli pro specializovaný server Lexology.com.

Má se začít Google bát?

Na návrhu legislativy omezující daňové úniky začala finanční správa pracovat ještě před vypuknutím kauzy s tzv. panamskými dokumenty, která se dotkla také premiéra Davida Camerona. Ten měl dříve vlastnit majetek v offshore firmě.

Boj proti daňovým únikům uvedl dříve jako svou prioritu také britský ministr financí George Osborne. Produktem této jeho snahy je tzv. Google daň zavedená před rokem. Řešit měla daňovou optimalizaci firem jako je Facebook, Google či Starbucks, které vykazováním účetní ztráty či daněním v Irsku snížily svou reálnou daňovou zátěž z dvaceti procent na zhruba dvě a půl. Loňská legislativa umožňuje uměle vyvedené zisky zdanit sazbou ve výši 25 procent.

Všechny zmíněné firmy argumentují, že postupují v rámci zákona a upozorňují, že daňová optimalizace neznamená automaticky daňový podvod. Pokud by se však ocitly za hranou zákona, odpovědnost ponesou také banky či právní firmy, jejichž pracovníci s danou praxí vypomáhali.