Nové arabské ropovody se vyhýbají íránské hrozbě

ropovod

ropovod Zdroj: profimedia.cz

Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty v tichosti otevřely nové ropovody, které se vyhýbají Hormúzskému průlivu. Írán, který dlouhodobě hrozí uzavřením strategické úžiny kvůli ropnému embargu Západu, tak přišel o značnou část svého vlivu na trh s černým zlatem.

Nové cesta více než zdvojnásobí kapacitu ropovodů, které průliv obcházejí, na 6,5 milionu barelů denně. Ropovody tak nyní dokážou přepravit 40 procent ropy ze 17 milionů barelů ropy, které denně proputují z Perského zálivu skrze Hormúz.

Kvůli ropnému embargu ze strany USA a Evropské unie se íránská produkce ropy propadl na dvacetileté minimum. Írán ale odmítá ustoupit a přistoupit na omezení svého jaderného programu. Namísto toho hrozí, že zablokuje dopravu úženou ležící u jeho břehů. Velitel elitních Revolučních gard Ali Fadavi o víkendu prohlásil, že Teherán má dostatečnou vojenskou sílu, aby průlivem „nepronikla ani jediná kapka ropy“.

Saúdská Arábie i Spojené arabské emiráty svorně prohlašují, že stavby nových ropovodů nejsou namířeny proti Íránu. Analytici ale tvrdí pravý opak. „Více ropovodů částečně vyváží íránskou hrozbu zablokování Hormúzu,“ řekl deníku Financial Times Rafael Kandiyoti z londýnské Imperial College.

Oba nové ropovody se otevírají poté, co se ceny ropy opět vyšplhaly nad sto dolarů za barel. Nová 370 kilometrů dlouhá cesta spojila ropná pole nedaleko hlavního města emirátů Abú Dhabí s přístavem Fujairah v Indickém oceánu. Z něj v neděli vypravili první tanker, který by dříve musel proplout Hormúzským průlivem a svůj náklad převzít v přístavech v Perském zálivu. Ropovod, jehož stavba se opozdila o několik let, má kapacitu 1,5 milionu barelů, tedy 65 procent ropné produkce SAE.

Saúdská Arábie ve stejné době přestavěla jeden ze svých plynovodů, který tak nyní dokáže přepravit i ropu. Potrubí dlouhé 1200 kilometrů spojí naleziště na východě země s ropným terminálem v Rudém moři. Mimo Hormúzský průliv a íránskou hrozbu se tak dostane čtvrtina ropné produkce země.

Nové ropovody:Nové ropovody se vyhýbají Hormúzskému průlivuNové ropovody se vyhýbají Hormúzskému průlivu | E15

Tato cesta přitom už jednou podobný účel plnila. Ropovod vznikl na počátku 80. let během íránsko-irácké války, kdy obě strany potápěly tankery plavící se v Perském zálivu. Později byl přestaven na plynovod a nyní se vrací ke svému původnímu účelu. „Chceme být připraveni,“ vysvětlil nejmenovaný saúdský úředník.

V případě nutnosti může Rijád použít i další tři produktovody směřující z východu na západ. Zda z nich ale nyní přepravují zemní plyn a pro transport ropy by musely být upraveny.

Experti pochybují, že Írán své hrozby změní v realitu a Hormúzský průliv opravdu uzavře. I pro íránskou ropu je totiž tato vodní cesta branou do světa a navíc tudy do Íránu proudí dovážené potraviny. Blokáda by také s největší pravděpodobností vyvolala ozbrojenou odpověď Spojených států a dalších zemí.