Novelu polského bankovního zákona kalí aféra

Centrum Varšavy (ilustrační foto)

Centrum Varšavy (ilustrační foto) Zdroj: (CC0 1.0) DocenttX via Wikimedia

Polská vláda tento týden schválila novelu zákona o centrální bance (NBP), která této instituci umožní plnit státní kasu, budeli to potřeba. Běžně by to sotvakoho zajímalo. Před pár dny se však Poláci dozvěděli, že právě o tom si dva důležití pánové povídali již před rokem nad drahými nápoji ve varšavské restauraci Sowa i Przyjaciele. A tento rozhovor měl být korunován dohodou.

První účastník, ministr vnitra Bartłomiej Sienkiewicz, požadoval po tom druhém, aby napnutý rozpočet podpořil penězi NBP v dostatečném předstihu před volbami. Druhý účastník, guvernér centrální banky Marek Belka, se ukázal být věci nakloněn, pokud se taková praxe zlegalizuje novelou zákona po vzoru jiných západních zemí a také pokud bude z funkce odstraněn ministr financí Jacek Rostowski. Ten vládu na podzim skutečně opustil a nyní byla splněna i druhá podmínka.

Článek 220, bod 2 ústavy však stejně jako předtím nadále zakazuje, aby centrální banka živila rozpočet. Plní se loni dohodnutý scénář? Premiér Donald Tusk i dotčený ministr to odmítají. „Že chci odejít, jsem Tuskovi řekl již dříve,“ ujišťuje Rostowski. Jeho nástupce Mateusz Szczurek zase tvrdí, že na novele zákona o NBP se začalo pracovat ještě před rozhovorem Belky a Sienkiewicze.

Nákup dluhopisů na sekundárním trhu

Novela zákona především stanovuje, že NBP bude smět nakupovat dluhopisy na sekundárním trhu (trh s již vydanými cennými papíry—pozn. red). Dosud směla centrální banka cenné papíry kupovat pouze v rámci svého působení na veřejném trhu, ale státní dluhopisy jí byly kvůli zmíněnému ústavnímu bodu zapovězeny. „Zkušenosti Japonska, Spojených států, Velké Británie a ECB potvrzují smysl a nutnost této změny,“ uvedl ministr Szczurek.

Připomíná, že v řadě rozvinutých zemí klesaly základní úrokové sazby na nulu, ale nebezpečí deflace a ohrožení finanční stability to neodvrátilo. „Všechny centrální banky bez výjimky se pak rozhodly kupovat cenné papíry na trhu. V posledních letech to nebylo nic neobvyklého,“ dodal.

Problémem však může být návrh, aby se NBP státní dluhopisy prodávaly přes státní banku BGK. „To de facto znamená přímý prodej a obejití nařízení, které platí v zemích EU, a sice zákaz sanovat deficit rozpočtu přes centrální banku,“ všímá si prof. Stanisław Gomułka, hlavní ekonom zaměstnavatelského svazu Business Center Club a bývalý náměstek ministra Rostowského.

Spolu s ním si i další ekonomové myslí, že má-li centrální banka nabýt takovou pravomoc, měla by ji smět použít jen v extrémních situacích. Rozhodnutí ji použít by podle nich nemělo být jen na guvernérovi či radě NBP, nýbrž na Radě pro měnovou politiku RPP, což je těleso tvořené experty, které jmenuje prezident a obě komory parlamentu.