Novým šéfem britské diplomacie se stává euroskeptik Hammond

Philip Hammond

Philip Hammond Zdroj: ctk

Williama Haguea na postu šéfa britské diplomacie nahradil dosavadní ministr obrany Philip Hammond. Oznámil to dnes britský premiér David Cameron. Hammond je známý euroskeptik. Podle agentury Reuters nedávno řekl, že by byl pro odchod Británie z EU, pokud se Cameronovi nepodaří vyjednat pro Brity lepší podmínky členství.

Cameron již dříve slíbil voličům, že v případě svého vítězství v příštích parlamentních volbách uspořádá referendum o setrvání země v EU. Před plebiscitem se bude snažit vyjednat nové výhodnější podmínky britského členství, které by hovořily pro setrvání Británie v unii.

Cameron ohlásil i další změny svého kabinetu. Konzervativní premiér se podle médií rozhodl omladit kabinet a mít v něm více žen v souvislosti s nadcházejícími parlamentními volbami v květnu 2015. Podle analytiků tak chce zvrátit propad voličských preferencí.

Noc dlouhých nožů

Portál dailymail.co.uk o změnách ve vládě informuje jako o „noci dlouhých nožů u toryů“. „Je to masakr,“ citoval dailymail.co.uk jednoho z předních členů Konzervativní strany. Cameron se podle některých názorů ráznými změnami ve vládě vydal na tenký led, protože část vlivných straníků již proti tomu protestovala.

Philip HammondPhilip Hammond | ctk

Oproti jiným ministrům, kterých se Cameron nyní zbavil, zůstává Hague členem vlády a blízkým spojencem premiéra. Stane se totiž lídrem Dolní sněmovny, jehož funkce je součástí britské vlády na úrovni ministra, a bude Cameronovi pomáhat s předvolební kampaní.

Kdo je Philip Hammond
Resort obrany vedl od října 2011 po rezignaci Liama Foxe. Předtím byl od května 2010 ministrem dopravy. Do předchozí stínové vlády konzervativců si jej vybral nynější premiér David Cameron v roce 2005 na pozici stínového ministra pro zaměstnanost a penzijní reformu, v roce 2007 převzal post stínového ministra financí.
Philip Anthony Hammond se narodil 4. prosince 1955 v Eppingu v hrabství Essex. Vystudoval filozofii a politologii na Oxfordské univerzitě. Po studiích pracoval od roku 1977 do roku 1983 ve společnosti na výrobu zdravotnického zařízení.
Poté podnikal v energetice, stavebnictví a dalších oborech, a také pracoval jako konzultant pro Světovou banku v Latinské Americe a jako poradce vlády v Malawi od roku 1995 až do svého zvolení do britského parlamentu v květnu 1997.
Za svého působení ve vládě prosazoval přísné rozpočtové škrty, chystal odchod britských sil z Afghánistánu a také projekt personálního zeštíhlení na ministerstvu obrany, vše bez výraznějších negativních ohlasů v britských médiích.
Je přesvědčený euroskeptik. Loni prohlásil shodně s ministrem školství Michaelem Govem, že by hlasoval pro odchod Británie z EU, pokud nebudou změněny některé podmínky jejího členství. Premiér Cameron slíbil Britům uspořádat referendum o případném odchodu země z unie v případě svého znovuzvolení ve volbách příští rok.
Hammond je jedním ze čtyř ministrů, kteří se zdrželi hlasování v otázce sňatků homosexuálů, s odůvodněním, že tento projekt je příliš kontroverzní.
Ačkoliv pochází ze skromnějších poměrů než mnozí jeho kolegové v Konzervativní straně, je Hammond pokládán za jednoho z nejbohatších členů vlády díky své úspěšné obchodní kariéře.
Nepatří k nejcharismatičtějším Toryům, ale jeho přezdívka Big Phil jej řadí ke klíčovým členům vedení této strany.
Hammond je ženatý, s manželkou Susan Carolyn Williamsovou-Walkerovou mají tři děti. Žijí v Sendu v hrabství Surrey a mají další dům v Londýně.