O pořadatelích olympiád bude za sedmdesát let rozhodovat klima

Zakončení olympiády v Riu

Zakončení olympiády v Riu Zdroj: CTK

Globální oteplování se v následujících dekádách zásadně podepíše na olympijských hrách. Drtivá většina měst na severní polokouli se totiž o pořadatelství nebude moci ucházet.

Volba pořadatele olympiády bývá složitý politicko-ekonomicko-organizační proces. Město musí mít například náležitou infrastrukturu či přes 600 tisíc obyvatel, ale také přijatelné povětrnostní podmínky. V centru zájmu je ukazatel desetiprocentní pravděpodobnosti, zda bude muset být závod zrušen kvůli vrtochům počasí.

Odborníci z University of California v Berkeley vypracovali teplotní model, do kterého vložili standardní podmínky, podle nichž se vybírají pořadatelská města. Zohlednili zmíněných deset procent, která jsou zásadní obzvláště pro maratonce, jejichž závod bývá výjimečně dlouhý a zároveň nejnáročnější na změny počasí. Zároveň významně ovlivňuje organizaci ostatních venkovních disciplín.

Výzkumníci použili algoritmus modelující vývoj globálního oteplování a nechali jej poskočit o sedmdesát let dopředu při zachování dosavadního tempa změny teplot. Zatímco ještě teď by na severní polokouli vyhovělo 543 měst, za sedmdesát let jich mimo Evropu zůstane snad jen osm.

O pořadatelství letních Olympijských her v roce 2085 tak budou moci soutěžit nanejvýš Petrohrad, Riga, Biškek, Ulánbátar, Calgary, Vancouver a San Francisco. V západní Evropě zbude použitelných měst snad pětadvacet.

Vědci uznávají, že jejich zjištění vycházejí výhradně z modelu vývoje počasí. Upozorňují ovšem na neočekávané dopady, které oteplování vyvolává. „Netýká se to jen olympijských her, ale třeba i toho, zda své děti budete ochotní kvůli vedru poslat ven, aby si zahrály fotbal, nebo jestli si sami půjdete zaběhat,“ uvedl vedoucí studie Kirk Smith.