O přijetí uprchlických kvót budou Maďaři rozhodovat v referendu

Migranti v Maďarsku

Migranti v Maďarsku Zdroj: ctk/ap

Maďarská vláda se rozhodla uspořádat referendum o plánu Evropské unie na přerozdělování uprchlíků mezi členské země podle kvót, oznámil premiér Viktor Orbán, aniž upřesnil, kdy by se hlasování mohlo konat. Mluvčí Evropské komise Margaritis Schninas nechtěl na pravidelné tiskové konferenci komise čerstvou zprávu o maďarském záměru komentovat.

„Vláda reaguje na veřejné mínění,“ řekl Orbán. „Myslíme si, že zavedení přerozdělovacích kvót, aniž by měly podporu lidí, je zneužitím pravomocí,“ dodal.

Maďarští voliči by v hlasování měli odpovědět na otázku, která podle agentury AFP zní: „Přejete si, aby Evropská unie nařizovala povinné přestěhování lidí, kteří nejsou maďarskými občany, do Maďarska bez schválení maďarským parlamentem?“

Orbán, který používá protipřistěhovaleckou rétoriku od propuknutí uprchlické krize, zdůraznil, že „za zády lidí, proti vůli lidí nelze přijímat rozhodnutí, která změní jejich životy, jakož i životy příštích generací“. Varoval také, že kvóty na migranty překreslí etnickou, kulturní a náboženskou mapu Maďarska i Evropy. Plebiscit, první svého druhu v Evropě, bude podle něj velkou zkouškou evropské demokracie. A je si vědom, že případné maďarské „ne“ kvótám bude mít širší dopad.

Pomoc pro volby

„Nikdo se neptal lidí v Evropě, zda podporují, přijímají, anebo odmítají povinné kvóty na migranty,“ prohlásil. Tato otázka by podle agentury Reuters mohla Orbánovi pomoci vyhrát příští volby v roce 2018. Analytik Péter Krekó odhadl, že je v Orbánově zájmu udržet téma migrantů na pořadu dne až do voleb, protože umožňuje Orbánovi stavět se do role ochránce národa.

Premiér podle agentury MTI připustil, že uspořádání referenda si zřejmě vyžádá změnu stávajících pravidel o vyhlašování plebiscitu. Požádal už orgány, které mají pořádání voleb a referend na starosti, o analýzu této otázky. V úterý totiž skupina 15 až 20 lidí bránila opozičním socialistům ve vstupu do volebního úřadu. Když socialistický poslanec nakonec svůj návrh předložil, zjistil, že ho předstihly dva návrhy od soukromých osob.

Pravidla přitom praví, že zatímco danou otázku posuzuje soud, nelze předkládat další otázku na stejné téma.

Hlavní kritici kvót

Maďarská pravicová vláda patří k hlavním kritikům kvót, které většina členských zemí EU prosadila loni v září na jednání ministrů vnitra. Slovensko později toto rozhodnutí napadlo u soudu.

Nevládní organizace Amnesty International ve své dnešní zprávě označila Maďarsko za zemi, která projevila nejsilnější odpor k evropskému řešení uprchlické krize. AI také kritizovala kriminalizaci nelegální migrace a vztyčení plotů na jižních hranicích země. Připomněla, že loni maďarské úřady obvinily více než 900 běženců z nelegálního vstupu do země.