Obama chce po Kongresu novou šanci v obchodních jednáních

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Americký prezident Barack Obama vyzval zákonodárce, aby dali jeho snaze o přiznání širších pravomocí ve sjednávání obchodních dohod druhou šanci. V pátek Obama inkasoval tvrdou ránu, když mu Sněmovna reprezentantů spojenými silami demokratů i republikánů odepřela pravomoc předkládat ke schválení parlamentu definitivní texty obchodních dohod. Republikáni, kteří dohody o volném obchodu obecně podporují, už dali najevo, že chtějí příští týden prosadit nové hlasování.

Obama chce, aby stejně jako většina jeho předchůdců dostal od Kongresu při vyjednávání obchodních dohod mandát k takzvanému zrychlenému řízení. To by znamenalo, že prezident by po dokončení dohod předal dokument zákonodárcům, kteří by ho mohli schválit beze změn, nebo odmítnout.

Obama v dnešním pravidelném vyjádření pro média znovu apeloval na víru zákonodárců v jeho osobu a jeho schopnost posoudit, co je pro Američany dobré. „Kdybych si nemyslel, že tyto nové, chytré obchodní dohody jsou pro rodiny pracujících správnou věcí, nebojoval bych za ně,“ řekl prezident podle agentury Reuters. „V zájmu těchto pracujících a jejich rodin vyzývám ty členy Kongresu, kteří hlasovali proti, aby to znovu zvážili a postavili se na stranu amerických zaměstnanců,“ dodal.

Jedna z priorit závěru funkčního období Obamy

Obama potřebuje dokončit dohodu o volném obchodu mezi USA a 11 zeměmi východní Asie a Tichomoří, známou pod zkratkou TPP. Je to pro něj jedna z hlavních priorit pro následující rok a půl, který mu zbývá do konce druhého funkčního období.

Příslušný návrh spolu s dodatky Senát schválil koncem května. Sněmovna ale v pátek nepřijala doplňující návrh zákona o rekvalifikacích pro zaměstnance, kteří kvůli dohodám o volném obchodu ztratí prácí. Samotný zákon o zrychleném řízení pak sice republikáni svou většinou ve sněmovně symbolicky přijali, ten ale nemůže vstoupit v platnost bez dodatků, které si v Senátu vymohli demokraté.

Dodatek o rekvalifikacích odmítli nejen republikáni, kteří jej považují za nákladné uplácení odborů, ale nepodpořila jej ani řada demokratů, pro něž to byl taktický nástroj, jak celou věc smést ze stolu. Pro Obamu byl jejich odmítavý krok, do jehož čela se postavila šéfka demokratů ve sněmovně Nancy Pelosiová, o to více pokořující, že těsně před hlasováním osobně zákonodárce své strany navštívil, aby je poprosil o podporu.

Prezident se tady v podstatě pokoušel vyvolávat pocit viny a pak zpochybňoval naši integritu

„Prezident se tady v podstatě pokoušel vyvolávat pocit viny a pak zpochybňoval naši integritu,“ řekl agentuře AP k Obamově vystoupení v klubu demokratů zákonodárce Peter DeFazio, který je předním oponentem navrhovaného zákona.

Demokraté, kteří se k dohodám o volném obchodu staví pod tlakem odborů tradičně podezřívavě, se obávají, že Spojené státy následkem TPP přijdou ve zpracovatelském průmyslu o značný počet pracovních míst. Obama ale tvrdí, že nové obchodní dohody celkově posílí pozici USA v globálním soupeření s Čínou.

Spojené státy také vedou přípravná jednání s Evropskou unií o rozsáhlé obchodní a investiční smlouvě zvané Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Jednání byla zahájena v červnu 2013, odstranit by měla zbývající překážky v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Proti dohodě mají ale námitky některé země EU a bojuje proti ní řada lobbistických skupin.