Obama i Romney potřebují růst, který není

Mitt Romney, Barack Obama

Mitt Romney, Barack Obama Zdroj: reuters

První předvolební debatě amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho republikánského vyzyvatele Mitta Romneyho dominovaly otázky daní, pracovních míst, rozpočtového deficitu a zdravotnictví. (Foto ČTK)
Romney ztrácí v průzkumech veřejného mínění a v debatě potřeboval bodovat. Zpočátku se ocitnul v defenzivě, když vyvracel Obamovo tvrzení, že chce snížit daně bohatým. (Foto ČTK)
Během debaty se mu ale stále více dařilo prosazovat svá témata, jako je kritika reformy zdravotnictví prosazená současným šéfem Bílého domu či údajná Obamova neschopnost spolupracovat s opozicí. Prezidentovi také například vytknul, že se snaží příliš rozšířit moc federální vlády pomocí regulací, které údajně dusí firmy a tvorbu pracovních míst.  (Foto ČTK)
Bývalý massachusettský guvernér Romney podle amerických médií bodoval i v řeči těla. Když mluvil, díval se na svého protivníka či na moderátora. (Foto ČTK)
Obama se naopak na Romneyho nedíval a ke konci debaty stále více klopil oči. Mluvil ale déle, a to v poměru 42:50 minut ku 38:32 minut. (Foto ČTK)
10
Fotogalerie
Překrucujete fakta, obořil se republikánský kandidát na prezidenta Mitt Romney v první prezidentské debatě na demokrata Baracka Obamu. Ten mu předhodil, že Romneyho plány na snížení daní nemohou skončit jinak než zvýšením už tak obřího vládního deficitu.

Obamovi dávají za pravdu i nezávislé studie, které tvrdí, že Romney by mohl své plány uskutečnit, ale potřeboval by k tomu slušný hospodářský růst. Jenže dobře šlapající ekonomiku bude potřebovat pro své záměry i Obama. Vtip je v tom, že americké hospodářství ani jednomu nic takového nabídnout nemůže.

Domácnosti na kapačkách

Americká ekonomika letos roste tempem necelých dvou procent. Část ekonomů jí díky tomu dává za vzor Evropě, která se naopak potýká s další recesí. Jenže v USA jde spíše o iluzi růstu. Chlubit se jím mohou jen proto, že vláda utrácí o bilion dolarů ročně víc, než kolik vybere na daních. Nejlépe je to vidět na spotřebě domácností. Ta je letos nejsilnějším motorem ekonomiky, přestože reálné příjmy domácností za poslední dva roky klesly. Domácnosti si mohou větší utrácení dovolit jen díky sociálním dávkám.

Deset procent příjmů Američanů dnes pochází ze státních peněz, což je historicky abnormálně vysoké číslo. Navíc klesá už tak nízká míra úspor a domácnosti si zase začaly ve velkém brát spotřebitelské úvěry. Část ekonomů proto tvrdí, že nynější utrácení Američanů je jen dočasné a je spíše projevem zoufalství než zdravých rodinných financí. Jakmile bude muset vláda začít šetřit, domácnosti šlápnou na brzdu.

Už proto, že situace na trhu práce se nijak výrazně nelepší. Míra nezaměstnanosti sice od svého desetiprocentního maxima klesla na osm procent, jenže především kvůli tomu, že část frustrovaných Američanů rezignovala na hledání práce. A ze statistik prostě vypadli. Celkový podíl zaměstnaných lidí klesl během Obamova úřadování ze 60,6 na 58,2 procenta. V poválečné éře se nikdy nedržela míra zaměstnanosti pod úrovní před vypuknutím recese déle než nyní.

Vývoj HDP v USAVývoj HDP v USA | E15

Zotavení pracovního trhu hlásí jen některé průmyslové státy jako Michigan a Ohio či těžařské státy jako Texas, Oklahoma nebo Severní Dakota. Celkově platí, že na to, jak moc se ekonomika po vypuknutí finanční krize propadla, je tvorba pracovních míst příliš pomalá.

Čas zúčtování

Optimismus může vzbuzovat alespoň růst čistého bohatství Američanů díky růstu akciových trhů. I toto bohatnutí domácností je ovšem podle některých ekonomů jen iluze. Uznávaný investor Marc Faber tvrdí, že ceny akcií a dalších finančních aktiv žene vzhůru jen tisk peněz centrální bankou, která letos přistoupila k už třetímu kolu kvantitativního uvolňování. Většina takto nabytého bohatství se navíc koncentruje v rukách nejbohatších Američanů, střední třída na tom lépe není.

Čtěte také:

První předvolební debata: Romney převálcoval Obamu

Obama a Romney se setkají před kamerou

S šancemi Romneyho zamávalo zveřejněné tajně nahrané video

Ani Romney ani se proto po nástupu do Bílého domu o hospodářský růst nebudou moci opřít. Pomalu se navíc blíží čas, kdy se pozornost finančních trhů přesune z Evropy na neřešený obří deficit veřejných financí USA. Trhy začnou prezidenta nutit k razantnějším opatřením na ozdravení veřejných financí a vynucené šetření pak slabý růst vymaže úplně.

Jak to vidí Intrade

Jak to vidí IntradeJak to vidí Intrade | E15

Intrade.com je prediktivní finanční trh, na kterém je možné sázet, že nastane určitá událost, například že prezidentské volby vyhraje Barack Obama, nebo Mitt Romney. Jde tak o alternativu ke klasickým předvolebním průzkumům. Čím vyšší je cena kontraktu, tím vyšší je důvěra investorů, že kandidát vyhraje. Kdo koupí dnes kontrakt na Obamu za 6,65 dolaru, bude mít v případě Obamova vítězství zisk 3,35 dolaru na jeden kontrakt. Když kandidát prohraje, nevydělá nic.

Vývoj ceny kontraktu v hodnotě 10 dolarůVývoj ceny kontraktu v hodnotě 10 dolarů | E15