Obama navrhne "Buffettovu daň" pro bohaté

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: CTK/ABACA/Detroit Free Press

Americký prezident Barack Obama v pondělí navrhne zvýšení daně z příjmu pro občany vydělávající nad jeden milion dolarů. Ta je součástí jeho balíku doporučení pro americký Kongres, který má v příštích deseti letech ušetřit tři biliony dolarů, napsala agentura Reuters. Republikáni daň ostře kritizují.

Návrh americká média rychle překřtila na „Buffettovu daň“ podle miliardáře Warrena Buffetta, který o vyšším zdanění bohatých v USA začal hovořit jako první. Podle mluvčího Bílého domu Dana Pfeiffera předkládané zvýšení daně pro bohaté pouze vyrovná daňové zatížení této skupiny se střední třídou.

Podle Reuters je ale nepravděpodobné, že Obama svůj návrh v nejednotném Kongresu prosadí. V situaci, kdy má Kongres historicky nejnižší důvěru veřejnosti, by mu ale odmítnutí zákonodárců mohlo posloužit k jejich kritice.

U republikánů si Obama kvůli návrhu vysloužil tvrdou kritiku.“Třídní násilí možná směřuje k dobré politice, zkazí ale ekonomiku,“ prohlásil republikánský předseda rozpočtové komise Senátu Paul Ryan pro televizní stanici Fox. „Dopadne to (…) na ty, kteří vytvářejí pracovní místa,“ dodal. Podle šéfa strany v senátu Mitche McConnella navíc návrh přichází v nevhodnou dobu. „Navrhovat něco takového uprostřed ekonomického poklesu je špatné,“ řekl televizi NBC.

Takzvaná superkomise amerického Kongresu musí do konce roku nalézt způsob, jak snížit schodek státního rozpočtu nejméně o 1,2 bilionu dolarů. Pokud neuspěje, rozběhne se mechanismus automatických rozpočtových škrtů.

Buffett v srpnu prohlásil, že na daních loni zaplatil sedm milionů dolarů. „Zdá se to hodně peněz. Ale zaplatil jsem jen 17,4 procenta ze svého zdanitelného příjmu a to je v současnosti nižší podíl, než zaplatil kdokoliv z dalších 20 lidí v naší kanceláři. Jejich daňové zatížení se pohybuje v rozmezí od 33 procent do 41 procent,“ vysvětlil s tím, že někteří bohatí platí jen patnáctiprocentní daň. Dodal, že tamní zákonodárci své miliardáře chrání jako ohrožený živočišný druh.

Vyšší zdanění přitom neovlivní chuť bohatých investovat, myslí si americký miliardář. „Pracoval jsem s investory 60 let a ještě jsem neviděl nikoho, ani když byla v letech 1976-77 sazba daně z kapitálových zisků 39,9 procenta, kdo by se vyhýbal rozumné investici kvůli daňové sazbě z případného zisku,“ dodal.

Zvláštní daň pro bohaté v pátek schválilo Španělsko, měla by mu vynést přes miliardu eur ročně. Svým vládám jí navrhly i skupinky nejbohatších Němců a Francouzů.