Obama Pobaltí: Když bude potřeba, přijdeme vám na pomoc

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: CTK

Americký prezident Barack Obama na návštěvě Estonska ubezpečil pobaltské státy, že se Ruska jako agresora bát nemusí. V případě potřeby jim totiž slíbil vojenskou pomoc NATO. Zavázal se také zvýšit počet složek NATO v Estonsku.

„Podle článku pět (stanov NATO) stojíme za vámi. NATO v čele s USA vám v případě potřeby přijde na pomoc. O svou nezávislost nepřijdete,“ řekl Obama v projevu. Estonsko je jednou ze tří pobaltských zemí, které sdílejí hranice s Ruskem a obávají se, že proruští separatisté na východní Ukrajině mohou být předzvěstí problémů i pro ně. Ve všech třech státech jsou významné ruské menšiny. Obrana Tallinnu, Vilniusu a Rigy je podle Obamy slov stejně důležitá jako obrana Berlína, Paříže či Londýna.

Pobaltí však zároveň vybídl k posílení zbrojních investic. „Musíte investovat do tajných služeb, do raketové obrany. Musíte být silní zejména uvnitř,“ zdůraznil prezident USA. Současně ocenil fungující spojenectví ve společných jednotkách a společná vojenské cvičení.

Cíl v podobě dvou procent HDP neplní většina zemí aliance. Již v dubnu při návštěvě Prahy před tímto faktem varoval generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Ten výslovně označil české investice do obrany za příliš nízké. Česko vydává na armádu mírně přes jedno procento HDP; koaliční strany podepsaly dohodu o navyšování armádního rozpočtu do roku 2020 na 1,4 procenta HDP.

Ruskou agresi prý možno dokázat

„Pobaltí ukázalo celému světu, co je možné, když se lidé spojí a chtějí svobodu, když si vyberou správně mezi svobodou a útiskem,“ hodnotil Obama historii Estonska, Lotyšska a Litvy. Spravedlnost a svoboda podle něj dříve či později, ale nakonec vždy zvítězí. „Volání po svobodě a demokracii totiž nikdy nezmizí,“ řekl. Jako další příklady úspěšného přechodu od totality k demokracii zmínil někdejší východní Evropu včetně Čechů a Slováků.

Ruskou podporu separatistů a přímou agresi na Ukrajině Obama označil za bezprecedentní. „Je to fakt, který můžeme dokázat. Nikdy nepříjmeme anexi Krymu ani žádné jiné části Ukrajiny. Je to napadení suverénního státu. Podkopává to mezinárodní pořádek, kde mají být všichni odpovědni. Stojíme za Ukrajinou,“ řekl americký prezident. Podle něj musí NATO tento týden na summitu ve Walesu vyslat jasný signál, že Ukrajinu podporuje.

Jsme ve 21. století

„NATO musí učinit konkrétní závazky, aby pomohlo Ukrajině modernizovat a posílit své bezpečnostní síly. Musíme udělat více pro pomoc našich aliančních partnerů, včetně Gruzie a Moldavska, a posílit také jejich obranu,“ řekl americký prezident v estonském Tallinnu.

Obama také varoval Moskvu před využitím energetických odstávek Ukrajiny jako sankčního nástroje. „Výsledkem ruské propagandy je to, že si někteří ruští občané myslí, že Rusko postupem na Ukrajině posiluje své postavení. Ale to není správná cesta, jsme ve 21. Století, ne v 18. století,“ dodal Obama.

Šéf Bílého domu se vyjádřil i k novým zprávám týkajícím se rozhovorů o příměří na Ukrajině. Příměří podle něj může být účinné, jen pokud Rusko přestane předstírat, že se do konfliktu nezapojuje, a ukončí vysílání svých vojáků a zbraní na ukrajinské území.