Obama se v Paříži sešel s Putinem, diskutovali o Sýrii a Ukrajině

Obama, Putin

Obama, Putin Zdroj: ctk

Syrská krize a situace na východě Ukrajiny byla v Paříži hlavním tématem schůzky prezidentů USA a Ruska Baracka Obamy a Vladimira Putina. Podle Kremlu oba státníci jednali víc než půl hodiny při příležitosti klimatické konference OSN.

Americký prezident podle zprávy Bílého domu zdůraznil potřebu diplomatického řešení ukrajinského konfliktu, v němž proti sobě stojí ukrajinská armáda a donbaští separatisté. Zdůraznil, že americké sankce zavedené loni proti Moskvě po ruské anexi Krymu mohou být zrušeny, pokud se Rusko zasadí za dodržování minských mírových dohod.

Podle Kremlu šéf Bílého domu vyjádřil lítost nad incidentem z minulého týdne, při němž turecká armáda sestřelila ruský bombardér na syrsko-turecké hranici. Obě strany se podle kremelského mluvčího Dmitrije Peskova vyslovily pro politické řešení syrské krize. Schůzka Obamy s Putinem nebyla oficiálně naplánovaná, ale obě strany připouštěly, že státníci se v Paříži sejdou. Podle Peskova bylo jednání „obsažné“.

Putin a Obama se naposledy neformálně sešli před dvěma týdny v Turecku na summitu skupiny velkých ekonomik G20, a to hned dvakrát. Oficiální jednání obou prezidentů se konalo také v září v New Yorku při příležitosti zasedání Valného shromáždění OSN.

Merkelová hovořila s Putinem o IS i Ukrajině

Německá kancléřka Angela Merkelová se na klimatického summitu sešla s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle mluvčího německé vlády s ním hovořila především o situaci v Sýrii a boji s organizací Islámský stát. Rozhovoru Merkelové a Putina o situaci na východní Ukrajině se zúčastnil i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Před odjezdem z Paříže se kancléřka hodlá setkat ještě s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. S Erdoganem se naopak odmítl sejít Putin kvůli sestřelení ruského bombardéru na syrsko-turecké hranici tureckým letectvem z minulého týdne. Incident přivedl rusko-turecké vztahy na bod mrazu.

Paříž se nenechala klimatickou konferencí ochromit
Klimatická konference v Paříži je jednou z největších akcí svého druhu v historii. Tomu odpovídají i bezpečnostní opatření či dopravní omezení ve francouzském hlavním městě. Ta však nejsou vzhledem k rozsahu konference ochromující, jak se mnozí obávali, zvláště, když teprve před 17 dny Paříží otřásla série teroristických útoků.

Jednu z nejdrsnějších prověrek organizátoři konference podstupují právě dnes, kdy Paříž na její úvod přivítala světové lídry včetně prezidentů USA, Ruska nebo Číny.

Na úvod konference se dnes do francouzské metropole sjelo přes 150 šéfů států a vlád z celého světa. Kromě nich se na akci přihlásilo až 40 tisíc vládních i nevládních zástupců a akreditovány jsou tisícovky novinářů. Přesto bezpečnostní opatření provázející summit Paříž neochromily, a když, tak jenom malou část. Také organizačně se slavnostní úvod konference zatím obešel bez vážnějších zádrhelů nebo časových skluzů.

Nad Paříží sice přelétávají vrtulníky a zcela nebo částečně uzavřeny byly severojižní tepny vedoucí k místu konání konference v areálu největšího pařížského veletržního výstaviště Le Bourget z obou hlavních pařížských letišť, Charles de Gaulle a Orly a některé další příjezdové komunikace. To je ale při akci podobného rozsahu pochopitelné.

V ulicích centra Paříže bylo možné v noci na dnešek a ráno občas narazit na početnější policejní hlídky, ale jejich přítomnost nebyla extrémní. Těžkooděnci vyzbrojení samopaly se pohybovali jen v okolí luxusních hotelů, v nichž byli ubytováni někteří z účastníků dnešního summitu, a pak v bezprostřední blízkosti výstaviště Le Bourget.

Lidé jako každý jiný všední den jezdili metrem nebo příměstskými vlaky do zaměstnání. Pařížská hromadná doprava je dnes ovšem zdarma a v některých případech byl posílen provoz metra. „Úřady na neděli a pondělí doporučily Pařížanům a obyvatelům okolí Paříže, aby nejezdili automobily. Podle údajů z dnešního rána se tvořily kolony v Paříži a okolí v délce 12 kilometrů, což je v tuto dobu velmi podprůměrné,“ řekl Petr Reimer, tajemník velvyslanectví ČR ve Francii.

Některé firmy sice umožňovali lidem vzít si na dnešek volno, ale na ranní dopravní špičce se to viditelně neprojevilo. „Je to obvyklý provoz,“ tvrdí Reimer. Nic se dnes v Paříži nepodobá městu duchů, jakým byla Praha v září 2000 během summitu Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky. Úprk z metropole se nekoná.