Obama vyhlásí kampaň proti islámským radikálům. Může trvat až tři roky

Mezinárodní podporu pro svou operaci proti islámským radikálům hledal Barack Obama i na summitu NATO ve Walesu

Mezinárodní podporu pro svou operaci proti islámským radikálům hledal Barack Obama i na summitu NATO ve Walesu Zdroj: CTK/AP/Charles Dharapak

Americký prezident Barack Obama se chystá oznámit dlouhodobou vojenskou kampaň proti radikálům z organizace Islámský stát (IS). Podle listu The New York Times půjde o dlouhou operaci, která potrvá zřejmě tři roky. Přesáhne tedy Obamův druhý a poslední mandát. Americký prezident svůj plán představí ve středu.

První etapa spočívá v leteckých úderech proti IS. Ta už začala v srpnu a USA provedly 145 náletů na cíle IS v severním a západním Iráku. Až Irák sestaví novou vládu, což by mělo být tento týden, zahájí USA další fázi, píše americký deník. Půjde o intenzivní výcvik, poradenskou činnost a vojenské vybavování irácké armády a spojeneckých milicí, zejména kurdských.

Třetí fáze je pak považovaná za nejobtížnější a politicky nejcitlivější, protože v ní půjde o zničení jednotek IS na území Sýrie. Očekává se, že tohoto cíle se nepodaří dosáhnout za Obamova mandátu a bude se jím muset zabývat Obamův nástupce, který vzejde z voleb v roce 2016. Pentagon podle listu počítá s tím, že vojenská kampaň proti IS potrvá nejméně 36 měsíců.

Obama prý chce tyto kroky vysvětlit ve středečním projevu, v němž také hodlá Američany ujistit, že USA nevede do další irácké války. „Chceme systematicky oslabovat kapacitu radikálů, omezit území, jež kontrolují, a nakonec je porazit,“ sdělil Obama o víkendu v televizi NBC.

Obama také stejně jako již dříve zdůraznil, že americká kampaň nepočítá s žádnými pozemními vojenskými akcemi. Myšlenku na vyslání amerických vojáků do pozemního boje proti islámským radikálům označil za „vážnou chybu“.

V každém případě půjde o bezprecedentní americkou operaci, neboť na rozdíl od Jemenu nebo Pákistánu se v ní USA neomezí jenom na bezpilotní letadla a na rozdíl od Afghánistánu nepošlou do Iráku pozemní armádu. Obama také tentokrát buduje mezinárodní koalici otevřeně, což nebyl případ zákulisního vůdcovství v případě pomoci libyjským revolucionářům v roce 2011.