Obama vyšle do Iráku stovky poradců, přímé zapojení do bojů vyloučil

Irácká vláda povolává do boje proti povstalcům dobrovolníky

Irácká vláda povolává do boje proti povstalcům dobrovolníky Zdroj: ctk/ap

USA vyšlou do Iráku až 300 vojenských poradců. Radikálové z organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL), kteří útočí proti iráckým vládním jednotkám na severu země, podle amerického prezidenta Baracka Obamy ohrožují i americkou národní bezpečnost. Obama zároveň zopakoval, že nehodlá do Iráku poslat americké vojáky, kteří by se přímo zapojili do bojů proti ISIL.

Hlavní prioritou USA prý zůstává ochrana amerických občanů, kteří se v Iráku nacházejí, včetně zhruba 5000 spolupracovníků velvyslanectví v Bagdádu.Ve spolupráci s Iráčany ale chtějí USA posílit zpravodajskou činnost a zbudují dvě operační centra: v Bagdádu a na severu země. Washington je také připraven podnikat cílené útoky proti povstalcům pomocí bezpilotních letounů.

Ještě tento týden vyrazí do Iráku americký ministr zahraničí John Kerry, aby podpořil snahy o urovnání konfliktu. Jeho hlavním úkolem bude donutit iráckého premiéra Núrího Málikího, aby podnikl kroky vedoucí k vytvoření vlády stojící na užší spolupráci šíitů, sunnitů a Kurdů. Obama však zároveň zdůraznil, že výběr vedení země je čistě v rukou Iráčanů. Přílišný tlak na Málikího by ho prý mohl přimknout k Íránu, který šíitského politika otevřeně podporuje.

Podle šéfa Bílého domu může ale Írán v iráckém konfliktu sehrát významnou roli. Podmínkou ale je, že Teherán podpoří americkou linii a nepostaví se jednoznačně na jednu stranu konfliktu. V takovém případě by mohl Irán nynější konflikt ještě více rozdmýchat, obávají se USA.