Obama zeštíhlí armádu a zaměří pozornost na Asii. Bojí se Číny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Americký prezident Barack Obama plánuje snížit stavy pozemní armády. Zřejmě tím skončí dlouholetá strategie Spojených států, mít tak silné vojsko, aby mohlo vést dvě války současně a zvítězit v nich.

Oznámení přichází v době tvrdých škrtů. Pentagon by měl v následující dekádě přijít o stovky miliard dolarů. „Prezident dal svému týmu najevo, že se musíme pořádně podívat na veškeré naše obranné výdaje a zajistit, aby škrty byly chirurgicky přesné a v souladu s našimi prioritami,“ řek novinářům mluvčí Bílého domu Jay Carney krátce předtím, než Obama a ministr obrany Leon Panetta zveřejnili základní informace o armádních změnách.

Konkrétní čísla nepadla. Agentura Reuters však uvedla, že se podle armádních zdrojů v příštích deseti letech chystá redukce stavů pozemních vojsk a námořní pěchoty o deset až patnáct procent. Očekává se, že se Obama nyní zaměří spíše na investice do vzdušných sil a námořnictva.

Snižování stavů Američanům umožnil především nedávný odsun vojsk z Iráku a zmenšování kontingentu v Afghánistánu. „Až se některé oddíly vrátí z Afghánistánu, v podstatě zaniknou,“ uvedl nejmenovaný důstojník.

Rozmístění amerických vojákůRozmístění amerických vojáků | Pramen americke ministerstvo obrany

Evropu by zřejmě měla opustit jedna brigáda o počtu až 4000 lidí. Obama naopak ohlásil, že se USA zaměří na oblast východní Asie a Pacifiku, kde se rozvíjí čínská armáda. Rozpočtové škrty se tohoto regionu nemají dotknout. Spojené státy podle něj rovněž zůstanou zvlášť ostražité v případě Blízkého východu.

Někteří američtí představitelé zdůrazňují, že cílem revize strategie je spíše snaha stanovit budoucí priority, než najít prostor pro úspory. „Přehodnocujeme naši strategii k něčemu mnohem realističtějšímu,“ podotkl další z armádních představitelů. USA se tak zřejmě od své původní strategie dvou vítězných válek přesouvá k plánu, jež by jim dovolil v jedné válce zvítězit a druhý konflikt alespoň odrazit.