Obamu čeká boj o Kubu s republikány

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama Zdroj: CTK

Světoví lídři vítají záměr prezidenta Baracka Obamy zlepšit vztahy s Kubou. Pochvalně se o něm vyjádřili například generální tajemník OSN Pan Ki-mun a šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová. Doma však Bílý dům sklidil kritiku od republikánů za ústupnost diktatuře. Obamu tak čeká tuhý boj o konkrétní kroky jeho plánu.

Prezident ve středu oznámil novou kapitolu ve vztazích s ostrovem s tím, že cesta konfrontací selhala. Plán otevřít ambasádu v Havaně se však opozici Bílého domu nelíbí a chce ho blokovat. „Normalizace vztahů s Kubou je špatný nápad ve špatnou dobu,“ uvedl senátor Lindsey Graham.

Obama také uvedl, že je připraven s Kongresem jednat o zrušení obchodního embarga. Vzhledem k tomu, že obě komory Kongresu v lednu ovládnou republikáni, zákonodárce patrně ke zrušení postihů nepřiměje. Podle některých expertů však může Kongres obejít. Washingtonský právník Clif Burns míní, že postačí, když se omezení bude dotýkat třeba jen jediné věci. „Může učinit cokoli, kromě ukončení embarga. Řekněme tedy, že budeme mít embargo. Ale jedinou věcí, kterou nebudeme moci na Kubu dodávat, je puzzle,“ vysvětlil možnosti Bílého domu Reuters.

Prezident tak může ministerstvo financí požádat, aby vydalo licence umožňující vyvážet na Kubu například auta a dovážet cukr. Podle odborníků však není zcela jasné, jak daleko Obama může v této aktivitě zajít. Bílý dům podle nich bude mít kvůli konkrétní legislativě částečně svázané ruce například v oblasti investic do telekomunikací či obchodu s některými přístavy.

Pokud se Obama skutečně rozhodne jednat proti vůli Kongresu, čeká ho patrně o to větší odpor v jiných záležitostech, v nichž se dohodě nevyhne. Republikáni už nyní tvrdí, že se chová jako císař, když na vlastní pěst prosazuje imigrační reformu. Prezidentovi však v kubánské záležitosti může pomoci nálada veřejnosti. Podle aktuálního průzkumu podporuje postupnou normalizaci vztahů s ostrovem 40 procent Američanů, pětina je proti a zbytek nemá jasný názor.

Jednání o hranicích a ropě
Součástí záměru amerického prezidenta Baracka Obamy obnovit diplomatické vztahy s Kubou je i jednání o vytyčení pevné námořní hranice mezi oběma zeměmi a Mexikem. Rozhovory mohou mít výrazný dopad na těžbu ropy a plynu v oblasti Mexického zálivu. „My tři země jsme vlastníky Mexického zálivu a klíčovou věcí je dosáhnout dohody a stanovit pravidla pro využívání těchto zdrojů udržitelným způsobem,“ prohlásil náměstek mexického ministra zahraničí pro Severní Ameriku Sergio Alcorer. Předpokládá se přitom, že rozhovory budou náročné a mohou se protáhnout na několik let.