Obavy z vojenské spolupráce mezi Moskvou a Rijádem jsou zbytečné, tvrdí Kreml

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: CTK

Pentagon,
Vladimir Putin
Pentagon
4
Fotogalerie

Kreml ujistil, že vojenská a zbrojní spolupráce mezi Ruskem a Saúdskou Arábií není namířena proti dalším zemím a obavy v tomto směru jsou neopodstatněné. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov nicméně odmítl prozradit podrobnosti o prodeji ruského raketového systému protivzdušné obrany S-400 a dalších ujednáních, dosažených během čtvrteční návštěvy saúdskoarabského krále Salmána v Moskvě. Počínání spojence prý znepokojilo Pentagon.

"Otázky vojensko-technické spolupráce skutečně figurovaly na pořadu včerejších rusko-saúdskoarabských rozhovorů na nejvyšší úrovni. Nemohu ale sdělit větší podrobnosti, než jaké již byly oznámeny. Samozřejmě jde o velice citlivé téma," řekl Peskov o zbrojních obchodech s pouštním královstvím.

Spolupráce mezi Moskvou a Rijádem podle mluvčího leží v zájmu obou zemí, stability arabského světa a Blízkého východu, není zaměřena proti třetím zemím a jakékoli výhrady či znepokojování považuje Kreml za neopodstatněné.

Rijád podle listu Kommersant hodlá pořídit rakety S-400 pro nejméně čtyři jednotky protivzdušné obrany, tedy stejně jako Turecko, které podle téhož deníku má za dodávku S-400 pro čtyři jednotky protivzdušné obrany zaplatit více než dvě miliardy dolarů (asi 44 miliard Kč). V saúdskoarabském případu má ještě podrobnosti kontraktu dojednat mezivládní komise na konci října.

V Rusku pluky vyzbrojené systémy S-400 například chrání Moskvu před raketovým útokem, protirakety jsou rozmístěny i na anektovaném ukrajinském Krymu či na ruské letecké základně v Sýrii. Rusové začali vyvíjet i nástupce, systém S-500.

Rijád podle médií počítá také s dodávkami ruských protitankových střel Kornet-EM, raketometů TOS-1A a granátometů AGS-30, jakož i s licenční výrobou útočných pušek AK-103 koncernu Kalašnikov.