Občanství Svobodné republiky Liberland prý chce čtvrt milionu lidí

Liberland a jeho vlajka

Liberland a jeho vlajka Zdroj: CC BY 2.0: Marko Mrkonjic; Wikimedia

Území nazvané Liberland, které aktivista a člen Strany svobodných občanů Vít Jedlička pokládá za nový stát, eviduje čtvrt milionu žádostí o občanství. Malé území se nachází mezi Chorvatskem a Srbskem. Obě země o něj vedou dlouholetý spor a momentálně jde o takzvanou zemi nikoho. Právník Vladimír Balaš se domnívá, že celá akce je spíš recese. Podle něj nelze předpokládat, že by o území neprojevil žádný z okolních států zájem.

Podle Jedličky, který Svobodnou republiku Liberland vyhlásil 13. dubna, může z hlediska mezinárodního práva stát existovat i bez toho, aby jej uznal jakýkoliv jiný stát. Zástupci Chorvatska a Srbska se podle něj ke vzniku Liberlandu nevyjádřili. „Řekli, že to nebudou komentovat a my jejich nekomentování taky nekomentujeme“, uvedl Jedlička.

Podle ústavních a mezinárodních právníků je ale vznik nového státu v Evropě velmi nepravděpodobný. „Ten nově vzniklý stát musí uhájit svou existenci, a to si myslím, že stát se samozvaným občanem a vládcem asi těžko může,“ řekl dnes ČTK Balaš. „Stát vzniká tak, že je schopen se prosadit, ale tady v tom případě je to spíš recese,“ dodal.

Stát Liberland na mapěStát Liberland na mapě | Liberland

Území by podle Balaše nesmělo patřit nikomu jinému a takový případ je podle něj v Evropě nepravděpodobný. „To by musel nějaký stát úplně vymřít,“ podotknul. Ústavní právník Václav Pavlíček dodal, že obdobných pokusů bylo v historii více a při jejich posuzování se vycházelo z faktické moci nad daným územím a z mezinárodních právních aktů.

Republiku Liberland Jedlička vyhlásil na území zvaném Siga nacházejícím se západně od srbského města Sombor. O místo v meandru Dunaje Chorvatsko ani Srbsko údajně nejeví zájem. Jedlička se odvolává například na reportáž srbského serveru B92.net nebo 13 let starou studii vědců z univerzity v Durhamu.

Chorvatsko podle těchto informací pokládá za hranice historické katastry obcí, Srbsko naopak řeku Dunaj. Ta ale v minulosti změnila koryto a vzniklo tím území o velikosti sedmi kilometrů čtverečních, které Jedlička zabral.

Život v Liberlandu by se podle Jedličky měl řídit principy volného trhu a minimálních zásahů státu do života občanů. Zároveň má podle něj diplomatické zastoupení v již deseti zemích světa. „Je to záležitost na delší trať, trvá to několik dní, než jsou vůbec nóty ministerstvům doručeny,“ řekl.

LiberlandLiberland | Liberland