„Obchodník se smrtí“ But byl v USA odsouzen k 25 letům

Viktor But

Viktor But Zdroj: profimedia.cz

Ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta, který byl obviněn z pokusu prodat zbraně teroristické skupině v Kolumbii, odsoudil newyorský soud k 25 letům vězení. Hrozilo mu až doživotí. Porota federálního soudu loni přijala verzi vyšetřovatelů, že But hodlal prodat zbraně kolumbijské levicové gerile FARC i s vědomím, že budou použity proti Američanům. But, který si vysloužil přezdívku "obchodník se smrtí", obvinění popírá. Tvrdí, že legálně provozoval nákladní leteckou dopravu.

Za členy FARC se vydávali američtí a thajští agenti, kteří Buta v roce 2008 v Thajsku zatkli. Po vydání do Spojených států v roce 2010 pak byl But obviněn ze spiknutí za účelem zabít občany USA, obchodování se zbraněmi a z poskytování materiální podpory teroristické organizaci.

„Nikdy jsem nechtěl nikoho zabít, nikdy jsem nechtěl prodat zbraně,“ řekl u soudu před vynesením rozsudku. Krátce poté, co prokurátor začal číst rozsudek, nečekaně vykřikl: „Je to lež!“

Čtěte také:

Rusko: zbraně Asadovi dodávat nepřestaneme

Zbraním se dařilo i v recesi. Nejvíc prodal Lockheed Martin

Podle prokurátorů But na schůzce v Bangkoku s domnělými členy FARC souhlasil, že prodá 100 raket země-vzduch a 5000 pušek AK-47. Agenti údajně tehdy Butovi řekli, že zbraně budou použity k útokům na americké piloty pomáhající kolumbijské vládě. But údajně odpověděl: „Máme stejného nepřítele“.

Agenti, kteří se vydávali za členy FARC, svědčili u soudu ve prospěch obžaloby. Stejně svědčil i Butův obchodní partner Andrew Smulian. I na ně se But obrátil a vykřikl:„Ať vám Pán Bůh odpustí. Jemu se budete zodpovídat, ne mně.“

Viktor ButViktor But | CTK

Butovi obhájci spekulují o jeho vydání do Ruska

Soudkyně uvedla, že trest 25 let, a nikoli doživotí, jak žádali prokurátoři, je dostačující a vhodný trest, protože není žádný důkaz, že by byl But obviněn z pokusu uškodit Američanům, kdyby ho neoslovili američtí agenti vydávající se za kolumbijské rebely. Není také důkaz, že by se snažil zapojit do teroristické organizace, ale prodával v minulosti zbraně „nejkrutějším režimům světa“.

Butův osud se stal inspirací pro americký film z roku 2005 Obchodník se smrtí, kde dodavatele zbraní všeho druhu ztvárnil Nicolas Cage.

Podle obhajoby But nikdy nechtěl prodat zbraně, chtěl prodat jen dvě nákladní letadla. Obhájci se odvolají proti rozsudku a chtějí bojovat do posledních sil s americkou vládou, která podle nich pronásleduje nevinného člověka.

Rusko považuje rozsudek nad podnikatelem Viktorem Butem za nepřijatelný, předpojatý a neobjektivní a bude usilovat o jeho návrat do vlasti. Uvedlo to ruské ministerstvo zahraničí.

„Rozsudek považujeme za kategoricky nepřijatelný, za předpojatý a neobjektivní,“ prohlásil zmocněnec ministerstva pro lidská práva Konstantin Dolgov. „Je o to víc pobuřující, že nejde o první případ politicky motivovaného a ničím nepodloženého rozsudku, o první případ popření zákonných práv a zájmů ruských občanů, jehož se americké úřady dopouštějí,“ konstatoval Dolgov.

But prý dodával do konfliktních oblastí zbraně i humanitární pomoc

But byl odsouzen jen v souvislosti s prodejem zbraní, ale americké úřady tvrdí, že se podílel na pašování zbraní už od 90. let minulého století a dodával je diktátorům a do konfliktních oblastí v Africe, Jižní Americe a na Blízký východ.

Podle zpráv médií But současně dodával humanitární pomoc do různých koutů světa a vozil příslušníky OSN do zemí zmítanými konflikty. Podle týdeníku The Economist a dalších médií se podílel i na zásobování Američanů v Afghánistánu a Iráku.