Obrovský požár: Slovenský hrad Krásna Horka vyhořel

Nově zrekonstruovaný hrad Krásná Horka na východě Slovenska

Nově zrekonstruovaný hrad Krásná Horka na východě Slovenska Zdroj: stranky mesta Roznava

Východoslovenský hrad Krásna Horka nad obcí Krásnohorské Podhradie zničily plameny. Podle zpráv serveru hnonline.sk shořela střecha objektu a požár zničil i vnitřek komplexu. Většinu vystavených předmětů podle slovenského ministra kultury Daniela Krajcera oheň naštěstí nezničil.

Přesný rozsah škod bude známý až po prozkoumání stavby. Oheň, který se patrně rozšířil při neopatrném vypalování trávy, dostali hasiči pod kontrolu.

„Je to tragédie, horní část hradu i s exponáty shořela. Naštěstí většina sbírkových předmětů a depozitář zůstaly nepoškozeny,“ uvedl Krajcer na internetové sociální síti.

V národní kulturní památce ze 14. století si návštěvníci mohli prohlédnout například původní hradní kuchyni, sbírku zbraní a brnění, jakož i historický nábytek včetně fotografií hradního interiéru z přelomu 19. a 20. století.

Na místě večer zadasahovalo přes deset hasičských vozů z blízkého města Dobšina a Moldavy nad Bodvou a také vrtulník s vodním vakem na hašení lesních požárů.

Videozáznam požáru

Na pomoc byla podle prohlášení hasičů povolána armáda a dobrovolníci, kteří již zasahovali uvnitř hradu. V pohotovosti byly i další dva hasičské vrtulníky. Na hrad odjel také slovenský ministr vnitra Daniel Lipšic. Zatím není jasné, jestli si neštěstí vyžádalo oběti. Na hradě ale podle serveru TVNoviny.sk nebyli žádní návštěvníci.

Zoltán Árvay z hasičského operačního střediska označil požár za „obrovský“. Hořící střešní trámy se totiž propadly do interiéru, kde se plameny dále šíří. Hasičům, kteří oheň stále ještě nemají pod kontrolou, se nicméně podařilo zachránit expozici zbrojnice, kterou z objektu vynosili.

Hasiči považují za pravděpodobnou příčinu požáru neopatrné vypalování travního porostu. Hořící tráva či žhavé uhlíky zřejmě vítr vynesl na střechu, která je zcela z dřevěných šindelů.

Hrad Krásna Horka byl vybudován ve 14. století. První písemná zmínka pochází z roku 1333, v roce 1961 se stal národní kulturní památkou. V historii ho vlastnily tři významné rody Mariássyové, Bebekové a Andrássyové.

Gotická památka prošla nedávno osmiměsíční rekonstrukcí a pro návštěvníky se otevřela loni v dubnu.