Od neděle platí v Rakousku zákaz burek. Za porušení hrozí zadržení a pokuta

Rakousko od neděle zakazuje mít na veřejnosti zahalený obličej.

Rakousko od neděle zakazuje mít na veřejnosti zahalený obličej. Zdroj: Profimedia.cz

Nechtěné burky a nikáby: Po Francii zakázala zahalování žen včetně obličejů i Belgie
Nechtěné burky a nikáby: Po Francii zakázala zahalování žen včetně obličejů i Belgie
3
Fotogalerie

Rakouská policie od neděle posílí svou přítomnost na vídeňském letišti. V platnost totiž vstoupí nový rakouský zákon zakazující zahalování celého obličeje, upozornila agentura APA. Opatření se týká například žen nosících burky a nikáby, tedy oděvy, které muslimkám zakrývají celé tělo a ponechávají jen mřížku nebo úzký průhled pro oči. Při příletu do Rakouska je podle nového zákona musí sundat, jinak jim hrozí zadržení a pokuta.

V příletovém prostoru, do něhož se cestující odebírají po celní kontrole, budou policisté zkoumat, zda všichni pasažéři zákaz dodržují, řekl APA mluvčí dolnorakouské policie Johann Baumschlager.

"Budeme samozřejmě k věci přistupovat s odpovídající přiměřeností, ale jako policie zkrátka musíme zákon uplatňovat," řekl mluvčí.

Zákon zakazující zahalování tváře na veřejnosti schválil v květnu rakouský parlament hlasy stran dosluhující koalice sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců (ÖVP). Stanoví, že na veřejnosti musí být vždy rozeznatelné rysy obličeje od brady po vlasy. Rakouské ministerstvo vnitra k tomu vydalo informační brožury v němčině, angličtině, turečtině a arabštině. Na vídeňském letišti je budou rozdávat policisté.

Jednání v rozporu se zákonem bude trestáno, varoval Baumschlager. Provinilá osoba může být zadržena a ve správním řízení jí může být uložena pokuta až 150 eur (zhruba 3900 korun).

Dosud byly plně zahalené ženy na vídeňském letišti po příletu odvedeny do zvláštního prostoru, kde byla zkontrolována jejich totožnost podle obličeje a otisku prstu. Od neděle to nebude nutné, protože tyto ženy budou beztak muset své obličeje odhalit, jakmile vstoupí na rakouské území, tedy nejpozději při hraniční kontrole.

Rakouský zákon je sice namířen proti burkám a nikábům, ale formulován byl "nábožensky neutrálně" a týká se rovněž protiprachových roušek, kukel a masek, podotýká APA. Výjimky lze tolerovat ze zdravotních důvodů, při lidových slavnostech nebo tam, kde je zahalení obličeje nutné z pracovních důvodů. Nevztahuje se tak například na některé řemeslníky, lékaře nebo klauny.

Zahalování obličeje na veřejnosti už je v některých zemích zakázáno. Jako první v Evropě tak v roce 2011 učinila Francie, po které následovala Belgie, Nizozemsko či Bulharsko.