OBRAZEM: Z Barmy v poslední době prchlo skoro půl milionu muslimů, vyhání je etnické násilí

Prchající Rohingové na cestě do Bangladéše

Prchající Rohingové na cestě do Bangladéše Zdroj: Reuters

Rohingové na útěku z Barmy
Rohingové na útěku z Barmy
Rohingové na útěku z Barmy
Rohingové na útěku z Barmy
Rohingové na útěku z Barmy
28
Fotogalerie

Barmská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij prý ve středu telefonicky řekla předsedovi republikánské většiny v americkém Senátu Mitchi McConnellovi, že připravuje humanitární operaci na pomoc oblastem zasaženým etnickým násilím. Amerického politika dnes citovala agentura Reuters. Agentura AP zároveň informovala, že britská vláda posílá Bangladéši a Barmě 25 milionů liber (734 milionů korun) na humanitární pomoc.

Su Ťij "souhlasila, že je okamžitě nutné zlepšit humanitární situaci v regionu, zejména co se týče práce Červeného kříže, o což se momentálně snaží," řekl McConnell, který má podle Reuters s barmskou vůdkyní již několik let nadstandardní vztahy. Su Ťij podle McConnella v telefonátu rovněž řekla, že porušování lidských práv bude třeba prošetřit.

Držitelka Nobelovy ceny za mír v posledních dnech čelí kritice za vlažný přístup k uprchlické krizi odehrávající se na západě její země. Ve středu její mluvčí oznámil, že se Su Ťij příští týden nezúčastní jednání Valného shromáždění OSN na téma Rohingů, protože má na práci "naléhavější záležitosti". Minulý týden uvedla, že soucit mezinárodního společenství s Rohingy plyne z dezinformační kampaně sloužící účelům teroristů.

K představitelům OSN či Evropskému parlamentu se dnes večer přidal šéf americké diplomacie Rex Tillerson, když na tiskové konferenci v Londýně odsoudil násilí v Barmě, které má podle OSN již přes 1000 obětí. Podle něj představuje současné porušování lidských práv pro demokracii v Barmě zásadní křižovatku. Jeho britský kolega Boris Johnson následně uvedl, že Su Ťij musí využít svého postavení k tomu, aby zastavila pronásledování muslimské menšiny Rohingů.

Čína naopak podle barmských státních médií podporuje postup Barmy a považuje dění na západě země za její "interní záležitost". "Protiofenzivu barmské bezpečnosti proti extremistickým teroristům vítáme," řekl podle jednoho barmského deníku čínský velvyslanec v zemi, napsala agentura Reuters. Čína se však ve středu na zasedání Rady bezpečnosti OSN připojila k ostatním členům a vyjádřila znepokojení nad děním u svého souseda.

Z Barmy podle OSN na západ do Bangladéše uprchlo za poslední tři týdny již na 400 tisíc Rohingů. Podobný počet muslimských uprchlíků byl v Bangladéši už před vypuknutím nejnovější vlny násilí 25. srpna. Organizace UNICEF dnes uvedla, že jen na neodkladnou pomoc pro statisíce rohignských dětí je potřeba 7,3 milionu dolarů (160 milionů korun).

Británie dnes oznámila, že k 11 milionům liber dříve přiděleným na pomoc Barmě a Bangladéši přidává dalších 25 milionů liber. To je dohromady v přepočtu více než miliarda korun. Většina peněz prý poputuje na jídlo, ubytování, vodu či zdravotnický materiál pro běžence, kteří se na cestu do Bangladéše často vydávají s prázdnýma rukama.

Ve středu vyjádřila podporu Rohingům teroristická síť Al-Káida, která zároveň apelovala na muslimy celého světa, aby muslimy v Barmě podpořili humanitární pomocí, zbraněmi a "vojensky". Rohingská povstalecká skupina Arakan Rohingya Salvation Army (Arakanská armáda za spásu Rohingů), která v srpnu zaútočila na barmské bezpečnostní složky, však dnes odmítla jakékoli napojení na mezinárodní džihádisty a uvedla, že nechce, aby se do konfliktu zapojovali.