Od Sputniku k Marsu. Bratislava přivítala unikátní výstavu

Raketa Saturn

Raketa Saturn Zdroj: Michal Tomes, E15

Pavel Toufar otevírá výstavu Cosmos Discovery
Ovládací panel ruského modulu
Raný vesmírný oblek
Výbava vesmírných průkopníků
Články v ruském tisku
30
Fotogalerie
Bratislavská výstava týkající se vesmíru a kosmonautiky Cosmos Discovery tento týden otevírá své brány. Putovní exhibici připravila česká společnost JVS Group, podílelo se na ní však také návštěvnické centrum agentury NASA a správce vesmírných exponátů, americká společnost Cosmosphere. Pro návštěvníky bude otevřená do ledna, následně pojede do dalších světových destinací.

Neobvyklá výstava vznikala v halách bratislavského výstaviště Incheba asi měsíc a půl, produkční tým si potřeboval instalaci a logistické harmonogramy několikrát vyzkoušet. Dalších deset let totiž bude putovat po celém světě. „Od doby, co v Bratislavě skončí, musí do měsíce stát v Německu. Následně poputuje do Asie, pravděpodobně se podívá rovněž do Jižní Afriky a Jižní Ameriky,“ řekl ředitel JVS Group Viliam Ďuriš.

Společnost má s pořádáním podobných typů výstav zkušenosti. V minulosti společnost pořádala exhibici na stejné téma v Praze, nyní však probíhala jednání přímo s vesmírnými agenturami, ne dalšími produkčními firmami. To sice pro JVS znamená daleko větší investice a riziko, pro zájemce však výstava získá úplně jiný rozměr. Veřejnost může vidět mnoho originálních artefaktů, které musely opustit brány USA se speciálním povolením.

Celkem se na třech tisících metrech čtverečních nachází 200 exponátů. Ty jsou rozděleny podle historických do deseti galerií. Některé vzácné kusy dokonce spadají pod přísná bezpečností opatření. Především proto, aby se k nim v některých zemích nedostali zahraniční copyrighteři.

Podívejte se na foografie z otevření výstavy

Instalaci unikátních exponátů tým konzultoval především s kurátorem výstavy Pavlem Toufarem, českým novinářem, publicistou a expertem na kosmonautiku. Ten si cení například originální spalovací komory z rakety Saturn, která vynášela kosmonauty do vesmíru v rámci programu Apollo. Podle Toufara jsou však i kopie velmi zdařile zpracovány, tvorbu některých měli totiž na starosti odborníci z amerického muzea letectví a kosmonautiky Smithsonian.

„Podobných výstav jsou po světě desítky, tato je však unikátní v tom, že je putovní. Může se tak dostat do míst, kde lidé nemají možnost seznámit se s kosmonautikou blíže. Zároveň exhibice zdůrazňuje lidský faktor vesmírného cestování, není tedy jen o nic neříkajících číslech a statistikách,“ uvedl Pavel Toufar.

Výstava mapuje kosmonautiku od dob ruské družice Sputnik až do současnosti, jaká však bude budoucnost kosmonautiky? „Cesta člověka na Mars je hezká, ale velmi komplikovaná představa. Lidská posádka se nemusí potýkat jen s ponorkovou nemocí, mnohem nebezpečnější je například mikrogravitace a především všudypřítomné záření,“ řekl na slavnostním otevření výstavy Toufar.

„Velký vliv na budoucnost letů do vesmíru však mohou mít například soukromé společnosti jako je SpaceX Elona Muska. Ten se pouští do racionálního vizionářství, které dokáže nabudit takové organizace, jako je například zkostnatělá NASA,“ dodal kurátor výstavy Toufar.